1- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
2- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار ، Borzoee75026@yahoo.com
چکیده: (121 مشاهده)
مقدمه: بحران کووید 19 و پیامدهای مرتبط با سلامتی یکی از مهمترین وقایع اجتماعی بشر در قرن ۲۱ است. ناشناخته بودن این بیماری و ترس از ابتلا، باعث ایجاد واکنشهای احساسی از جمله مصرف خودسرانه دارو در سالمندان شده است. لذا این مطالعه به بررسی عوامل مرتبط با مصرف خودسرانه داروها را در پیشگیری از کووید 19 در سالمندان شهر سبزوار پرداخت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بر روی 342 سالمند در شهر سبزوار در سال 1399 انجام گرفت. واحدهای پژوهش به صورت خوشهای از 16پایگاه بهداشتی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه خوددرمانی آنلاین صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 انجام گرفت.
یافته ها: میانگین سنی شرکتکنندگان 67/5 ±2/66 سال بود. فراوانی مصرف خودسرانه دارو به منظور پیشگیری از ابتلا به کووید-19، در سالمندان 190 نفر (5/55٪) بود که مسکنها، ویتامینها، ضد سرماخوردگی و آنتیبیوتیکها شایعترین داروهای مورد استفاده بوده است. مهمترین عوامل مرتبط با خوددرمانی؛ پیشگیری از ابتلا به بیماری، قرنطینه خانگی، عدم استطاعت مالی، تجربه قبلی در استفاده از دارو و توصیه دیگران تعیین شدند. ارتباط آماری معنی داری بین خوددرمانی با میزان تحصیلات و پوشش بیمه¬ای نشان داد. رابطه معنی¬داری بین جنسیت، شغل و وضعیت تاهل را با خود درمانی مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: خوددرمانی در همهگیری کووید-19 به عنوان یک بحران تهدید کننده خطر سلامتی سالمندان قابل توجه است. کنترل و نظارت بر چگونگی مصرف دارو از ملزومات حفاظت و ارتقای سلامت در سالمندان جامعه محسوب میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1399/3/18 | پذیرش: 1399/11/12