1- گروه آموزشی سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی ، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، ahmad_1128@yahoo.com
چکیده: (5188 مشاهده)
اهداف: «سندرم آسیب پذیری» یکی از مهم ترین سندرم های دوران سالمندی است که هزینه روانی و مالی فراوانی را برای سالمندان، خانواده ها و سیستم درمانی بر جای میگذارد. از این رو هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با آسیبپذیری در سالمندان استان خوزستان بود.
مواد و روش ها: روش مطالعه حاضر مقطعی است که در سال 1398 روی 540 نفر از سالمندان 60 ساله و بیشتر استان خوزستان به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انجام شده است. دادهها بر اساس شاخص آسیبپذیری با رویکرد تجمیع کمبودها، مقیاس حمایت اجتماعی، افسردگی سالمندان و چکلیست جمعیتشناختی جمع آوری شد. داده ها با روش های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، کایدو و رگرسیون لجستیک ترتیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین±انحرافمعیار سنی سالمندان مشارکت کننده برابر با 8/72±72/61 سال و 65/6 درصد آنان زنان بودند. شیوع آسیب پذیری در این مطالعه 10/4 درصد بود و افراد در معرض آسیبپذیری 25/6 درصد بودند. بر اساس یافته ها، در تحلیل دومتغیره آسیب پذیری در میان زنان سالمند، کهنسالان، با تحصیلات پایین تر، بدون حمایت اجتماعی، دارای افسردگی، سالمندان تنها، سالمندان با سابقه مصرف داروی بالا و با سابقه بستری بیشتر گزارش شده است (P<0/001). بر اساس رگرسیون لجستیک ترتیبی، با کنترل اثر همزمان متغیرها، در سالمندان مرد، سالمندان جوان، با سابقه مصرف کمتر از پنج دارو، بدون افسردگی و سالمندانی با حمایت اجتماعی بالا، میزان آسیب پذیری به طور معناداری کمتراست (P<0/005).
نتیجه گیری: با شناسایی بهموقع سالمندان در معرض آسیب پذیری و مداخله مناسب بر اساس عوامل خطر مانند پلیفارمسی و فقدان حمایت اجتماعی می توان پیامدهای سندرم آسیب پذیری را کاهش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1399/5/21 | پذیرش: 1399/10/16 | انتشار: 1400/4/10