Pezhmanfard P, Mohebbi I, Azadi F, Mokhtari Nia H R. The Effect of Manual Load Holding Magnitude and Mode on Postural Sway in Healthy Community-dwelling Older Adults in Tehran, Iran. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2022; 17 (3) :432-445
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2295-fa.html
پژمانفرد پوراندخت، محبی ایرج، آزادی فرهاد، مختاری نیا حمید رضا. بررسی تأثیر بزرگی و شیوه حمل دستی بار بر نوسان وضعیت بدنی در حین ایستادن ساکن در سالمندان سالم مقیم شهر تهران در سال 1398. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1401; 17 (3) :432-445
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2295-fa.html
1- گروه آموزشی مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، مرکز طب کار، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
3- گروه آموزشی فیزیوتراپی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، fa.azadi@uswr.ac.ir
4- گروه آموزشی ارگونومی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (3022 مشاهده)
اهداف باتوجهبه افت عملکرد سیستم کنترل تعادل سالمندان و اهمیت داشتن دوران سالمندی فعال، حفظ استقلال در حین فعالیتهای روزمره همچون خرید کردن، نگه داشتن و حمل دستی بار خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، تعیین اثر شیوه نگه داشتن بار دستی و بزرگی بار بر نوسان وضعیت بدنی در حین ایستادن ساکن سالمندان است تا درنهایت بتوان بدون خطر زمین خوردن، میزان و نحوه نگهداری بار دستی ایمن را به سالمندان توصیه کرد.
مواد و روش ها در این تحقیق شبهتجربی، 15 سالمند سالم مقیم اجتماع شامل ۷ مرد و ۸ زن با دامنه سنی ۶۵ سال به بالا و میانگین و انحرافمعیار سن 18/6±35/71 که ازنظر اجتماعی فعال و در انجام امور مربوط به خود مانند خرید و حمل کیسههای خرید مستقل بودند، با روش نمونهگیری غیراحتمالی دردسترس، وارد این مطالعه شدند. متغیرهای مستقل تحقیق شامل بارهای دستی به میزان 5، 10، 15 و 20 درصد جرم بدن هر شرکتکننده، در حالات متقارن (هر 2 دست) و نامتقارن (دست غالب و غیرغالب) در حالت ایستاده ساکن بر روی صفحه نیرو بهمدت 30 ثانیه و متغیرهای وابسته، شامل میزان جابهجایی و سرعت جابهجایی مرکز فشار در 2 راستای قدامیخلفی و داخلیخارجی و مساحت جابهجایی مرکز فشار بودند.
یافته ها نتایج این تحقیق نشان داد نحوه نگه داشتن بار دستی بهصورت متقارن و نامتقارن و نیز بزرگی بار دستی بر میزان جابهجایی و سرعت جابهجایی مرکز فشار در راستای قدامیخلفی معنادار بوده، درحالیکه اثر تعاملی این 2 عامل بر هیچکدام از متغیرهای وابسته تحقیق معنادار نشده است. در آزمون تی زوجی میزان جابهجایی و سرعت جابهجایی مرکز فشار در راستای قدامیخلفی در شرایط بارگذاری نامتقارن (دست غالب یا غیرغالب) نسبت به حالت متقارن (هر 2 دست) معنادار بود، اما بین 2 وضعیت نامتقارن (دست غالب نسبت به دست غیرغالب) معنادار نبوده است. میزان جابهجایی مرکز فشار در همین راستا بین بارهای دستی به بزرگی5، 10، 15 و 20 درصد نسبت به وضعیت صفر درصد جرم بدن بیشتر و ازنظر آماری معنادار بود (همه مقادیر P کمتر از ۰۵/۰). شیوه نگه داشتن بار دستی و میزان بزرگی آن، بر هیچکدام از متغیرهای مرکز فشار در راستای داخلیخارجی ازنظر آماری معنادار نبود .
نتیجه گیری نتایج این تحقیق نشان داد نگه داشتن نامتقارن بار خارجی و نگه داشتن هرگونه بار خارجی صرفنظر از میزان بزرگی آن، باعث افزایش میزان و سرعت جابهجایی مرکز فشار در راستای قدامیخلفی میشود و از منظر پیشگیری از زمین خوردن به سالمندان توصیه میشود که به این مهم توجه داشته باشند که نگهداری بار خارجی با 2 دست نسبت به یک دست، کمتر سیستم کنترل تعادل را به چالش میکشد و تفاوتی هم بین دست غالب و غیرغالب وجود ندارد. ازنظر بزرگی بار هم، حتی 1 بار خارجی به بزرگی ۵ درصد جرم بدن، میتواند نسبت به وضعیت بدون بار خارجی، سیستم کنترل تعادل را به چالش بکشد و در این میان، به غیر از برخی استثنائات، تفاوتی بین بارهای با بزرگی ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد جرم بدن نسبت به هم وجود ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1400/6/13 | پذیرش: 1400/7/12 | انتشار: 1401/7/19