دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 177-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

Iranagh J A, Mohammadi F, Salem Safi P, Ayoughi V, Sedghiani A, Razi S. Non-pharmacological Intervention to Reduce Sleep Disturbance Among Elderly: A Randomized Controlled Trial Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (2) :162-177
امیرزاده ایرانق جمیله، محمدی فیروز، سالم صافی پرویز، عیوقی وحید، صدقیانی علی، راضی سعید. مداخله غیردارویی برای کاهش اختلال خواب در میان سالمندان: یک مطالعه کارآزمایی کنترل‌شده تصادفی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (2) :162-177

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران. ، jamileh.amirzadeh@gmail.com
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
اهداف هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر مداخله موسیقی فولکولوریک و آموزش بهداشت خواب بر کیفیت خواب سالمندان بود.
مواد و روش ها این مطالعه به‌صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده است که در آن تأثیر موسیقی و بهداشت خواب بر اختلال خواب سالمندان شهر ارومیه بررسی شده است، جامعه پژوهش شامل 150 سالمند تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر ارومیه با احتساب معیارهای ورود و خروج بودند که با شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس با به‌کارگیری روش تصادفی‌سازی بلوکه‌بندی‌شده برای تخصیص افراد بین 3 گروه، شرکت‌کنندگان در گروه‌های آموزش بهداشت خواب / موسیقی، آموزش بهداشت خواب و کنترل قرار گرفتند. مداخله به مدت 2 ماه بر روی سالمندان دارای اختلال خواب انجام شد. جهت آنالیز آماری از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 و برای بررسی توزیع داده‌ها از آزمون کلمو‌گروف‌اسمیرنوف استفاده شد و سپس با‌توجه‌به نرمال بودن توزیع متغیر‌ها از آزمون آنووای یک‌راهه برای متغیر‌های کمی و برای متغیر‌های کیفی از آزمون کای‌دو استفاده شد.
یافته ها مقایسه نمرات ابعاد هفت‌گانه پرسش‌نامه اختلال خواب پترزبورگ بعد از مداخله نشان داد نمرات کیفیت خواب
 (F= 14/34 ،P=0/0001)، تأخیر در به خواب رفتن(F=10/05 ،P=0/0001) ‌، مدت‌زمان خواب (F=21/91 ،P=0/0001)، کارایی خواب فرد (F=24/98 ،P=0/0001)، اختلال خواب (F=15/37 ،P=0/0001)، مصرف داروی خواب‌آور (F=1/840 ،P=0/04) و عملکرد روزانه   (F=1/181 ،P=0/02) بین 3 گروه تفاوت معنی‌داری دارد و روش موسیقی / آموزش بهداشت خواب نسبت به روش آموزش بهداشت خواب می‌تواند تأثیر بیشتری در ارتقای کیفیت خواب سالمندان داشته باشد.
نتیجه گیری به نظر می‌رسد با آموزش بهداشت خواب و به‌کارگیری موسیقی مورد‌علاقه سالمند قبل از خواب می‌توان بر اختلال خواب فائق آمد و با‌توجه‌به نتایج مطالعه حاضر موسیقی فولکلوریک آذری نیز موسیقی بومی قابل‌به‌کارگیری است.

متن کامل [PDF 6042 kb]   (1162 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (340 مشاهده)
دریافت: 1400/9/16 | پذیرش: 1401/2/25 | انتشار: 1402/4/10