دوره 18، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 133-118 | برگشت به فهرست نسخه ها

Al-Gimavi S M, Bakhshi M, Ghanbari Moghaddam A, Ghavami V, Al-Khalidi H. A Comparative Study of Healthy Lifestyle of Iranian and Iraqi Elderly and Its Predictors. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (1) :118-133
الگیماوی صادق محسن، بخشی محمود، قنبری مقدم اکرم، قوامی وحید، الخالدی حسنین. بررسی و مقایسه سبک زندگی سالم سالمندان ایرانی و عراقی و عوامل پیش‌بینی‌کننده آن. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (1) :118-133

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- مرکز تحقیقات پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران. ، bakhshim@mums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
5- گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه کوفه، نجف، عراق.
اهداف سبک زندگی تحت تأثیر تفاوت جوامع قرار داشته و با فرهنگ، اجتماع و شرایط محیطی تغییر می‌کند. این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه وضعیت سبک زندگی سالم و عوامل پیش‌بینی‌کننده آن در سالمندان ساکن ایران و عراق انجام شد.
مواد و روش ها این مطالعه توصیفی‌تحلیلی روی 800 نفر سالمند بالای 60 سال مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرهای نجف در عراق و مشهد در ایران در سال 2021 انجام شد. واحدهای پژوهش به صورت نمونه‌گیری احتمالی خوشه‌ای انتخاب شدند. داده‌ها در زمان حضور سالمند در مرکز بهداشتی و درمانی با استفاده از فرم مشخصات جمعیت‌شناختی، پرسش‌نامه سبک زندگی سالم سالمندان و پرسش‌نامه عوامل پیش‌بینی‌کننده احتمالی سبک زندگی سالم جمع‌آوری شد. تحلیل‌داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 و با روش‌های آماری توصیفی و آزمون‌های آماری کای‌‌‌اسکوئر، من‌ویتنی، تی‌مستقل و رگرسیون انجام شد.
یافته ها میانگین سنی سالمندان در ایران و عراق به‌ترتیب 6/68±‌66/89 و 5/23±‌66/42 بود. حدود 75 درصد سالمندان ایرانی و 59 درصد سالمندان عراقی سبک زندگی متوسط داشتند. میانگین و انحراف معیار نمرات سبک زندگی کل در ایران و عراق به ترتیب 14/97±‌ 145/75و 13/46±‌152/29 بود که آزمون تی‌مستقل تفاوت معنا‌داری نشان داد (0/001>P). آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد در سالمندان ایرانی متغیرهای سن، خودارزیابی سلامت، سوءمصرف موادمخدر، رضایت از درآمد، رضایت‌شغلی، تأهل و همراهان زندگی و در سالمندان عراقی متغیرهای سن، جنس، خودارزیابی سلامت، مصرف سیگار، رضایت از درآمد و همراهان زندگی رابطه معنادار با سبک زندگی سالم دارند (0/05>P). عوامل پیش‌بینی‌کننده در ایران 25 درصد و در عراق 37 درصد نمره سبک زندگی سالم را پیش‌‌گویی کردند.
نتیجه گیری ارتقای سطح سبک زندگی سالم سالمندان در هر ۲ کشور ایران و عراق از وضعیت موجود به حد مطلوب توصیه می‌شود. برای نیل به این هدف، مسئولین حوزه سلامت باید در برنامه‌های خود به مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر سبک زندگی سالم سالمندان، مخصوصاً سوء‌مصرف مواد‌مخدر و رضایت از درآمد به ترتیب در ایران و عراق ‌توجه بیشتری داشته باشند.

واژه‌های کلیدی: سبک زندگی سالم، سالمند، مدل خطی
متن کامل [PDF 6544 kb]   (938 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (924 مشاهده)
دریافت: 1400/11/23 | پذیرش: 1401/4/29 | انتشار: 1402/1/10