Mohammadi M, Allahverdipour H, Ghanbari Moghaddam A, Matlabi H. Factors Affecting the Quality of Sexual Life in Iranian Elderly Men With Andropause. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 18 (4) :474-487
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2497-fa.html
1- گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، hm1349@gmail.com
چکیده: (2574 مشاهده)
اهداف آندروپوز اصطلاح رایج برای یائسگی در مردان سالمند است که کاهش سطح هورمون تستوسترون را توصیف میکند. بسیاری از مردان سالمند مبتلابه آندروپوز برای گفتوگو درمورد مباحث جنسی مشکل دارند و یا خجالت میکشند که موجب کمبود اطلاعات در این باره و اعتقادات و نگرشهای غلط نسبت به این موضوع بهویژه در میان خانوادههاست و مطالعات موجود نیز بر روی این مسائل بحث عمیق و خاصی نداشتهاند. ازاینرو هدف از مطالعه حاضر، بررسی کیفی عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی جنسی مردان سالمند مبتلابه آندروپوز بود.
مواد و روش ها پژوهش حاضر با رویکرد کیفی به روش تحلیل محتوا در سال 2022 انجام شد. در مطالعه حاضر به منظور دسترسی آسان به سالمندان مبتلابه نشانگان آندروپوز، به روش نمونهگیری هدفمند، سالمندان شرکتکننده از میان مردان سالمندی که به 5 مرکز بهداشتی مناطق مختلف شهر مشهد مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. دادهها با استفاده از مصاحبههای نیمه ساختاریافته جمعآوری شدند. تجزیهوتحلیل دادهها همزمان با نمونهگیری و با استفاده از روش تحلیل محتوا قراردادی صورت گرفت. از نرمافزار MAXQD برای مدیریت دادهها استفاده شد.
یافته ها میانگین سنی سالمندان شرکتکننده 70 سال و با تحصیلات ابتدایی (8 نفر)، راهنمایی (3 نفر)، دیپلم (1 نفر ) و بیسواد (2 نفر) بود. یافتهها در290 کد، 19 زیرطبقه، 9 طبقه و 3 درونمایه دستهبندی شدند. درونمایه اول حاکی از ناتوانی جنسی درکشده بهصورتهای مختلف بود. درونمایه دوم به احساس و تجربه غیرجنسی مردان سالمند شرکتکننده اشاره میکند . درونمایه سوم نیز نوعی از تمایلات به داشتن زندگی جنسی فعال را مطرح ساخت.
نتیجه گیری نتیجه مصاحبههای عمیق با سالمندان مبتلابه نشانگان آندروپوز بیانکننده مؤلفههایی است که میتواند با مطرح شدن و موردتوجه قرار دادن آنها (شامل ناتوانی جنسی درکشده، حس و تجربه زندگی غیرجنسی و تمایل به زندگی جنسی فعال)، مسئولین و پژوهشگران را در تسهیل برنامهریزیهای مناسب این حوزه یاری دهد. همچنین شناخت حاصلشده از وضعیت موجود و نحوه اثرگذاری عوامل مؤثر بر آن، میتواند مبنای پژوهشهای جدید در این حوزه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1401/5/30 | پذیرش: 1401/10/11 | انتشار: 1402/10/11