دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 267-252 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyed Alavi S E, Mohammadi-Shahboulaghi F, Hosseini M A, vahedi M, Khoshbakht-Pishkhani M, Sadeghi Mahalli N. Psychometric Properties of the Persian Version of the Care Transitions Measure (CTM-15) in Iranian Older People. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2023; 18 (2) :252-267
سید علوی سید ابراهیم، محمدی شاهبلاغی فرحناز، حسینی محمد علی، واحدی محسن، خوشبخت پیشخانی مریم، صادقی محلی نسیم. مشخصات روان‌سنجی نسخه فارسی پرسش‌نامه گذار مراقبت در جامعه سالمندان ایرانی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (2) :252-267

1- گروه پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه اموزشی پرستاری، مرکز تحقیقات سالمندی ، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، mohammadifarahnaz@gmail.com
3- گروه مدیریت توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی-اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
5- گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی گیلان، گیلان، ایران.
اهداف پرسش‌نامه گذار مراقبت ابزاری قابل‌اعتماد و معتبر جهت ارزیابی کیفیت گذار مراقبت از دیدگاه بیماران است. این مطالعه با هدف بررسی ساختار مفهومی و ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامه گذار مراقبت در سالمندان ایرانی انجام شده است.
مواد و روش ها پژوهش حاضر یک مطالعه روش‌شناختی برای ارزیابی مشخصات روان‌سنجی پرسش‌نامه گذار مراقبت نسخه فارسی است. فرایند ترجمه پرسش‌نامه گذار مراقبت بر‌اساس روش استاندارد ترجمه و معادل‌سازی مدل اعتبار‌یابی کیفیت زندگی انجام شد. این پرسش‌نامه توسط 200 نفر سالمند دارای معیار‌های ورود به مطالعه، به روش نمونه‌گیری در دسترس تکمیل شد. روایی صوری، روایی محتوایی، روایی سازه (تحلیل عاملی تأییدی و اکتشافی) و روایی همگرا مورد بررسی قرار گرفت. پایایی پرسش‌نامه با روش همسانی درونی (محاسبه آلفای کرونباخ) و آزمون بازآزمون ارزیابی شد. تحلیل‌های آماری توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 انجام پذیرفت.
یافته ها شاخص روایی محتوا برای کل پرسش‌نامه 0/966=S-CVI به دست آمد. به دنبال تحلیل عاملی تأییدی، پرسش‌نامه گذار مراقبت 4 عاملی تأیید نشد و برازش خوبی را نشان نداد (P<0/001 و RMSEA=0/093 و GFI=0/851 و NFI=0/644 و CFI=0/731). پس از انجام تحلیل عاملی اکتشافی، 3 عامل اولویت‌های بیمار و مراقب، خودمدیریتی و پیگیری‌ها و مدیریت دارویی معرفی شدند. روایی همگرایی پرسش‌نامه گذار مراقبت با ابزار خودکارآمدی عمومی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، 0/468 نشان داده شد. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (0/76) و ضریب همبستگی درون‌خوشه‌ای (0/85=ICC) به دست آمد.
نتیجه گیری نسخه فارسی پرسش‌نامه گذار مراقبت، تابع 4 عامل نسخه اصلی ابزار گذار مراقبت نیست. نسخه فارسی با 3 عامل تبیین‌شده در جامعه سالمندان ایرانی، با‌توجه‌به روایی و پایایی مناسب، پتانسیل توجه به‌عنوان ابزاری کارآمد برای ارزیابی گذار مراقبت در عرصه بالین و پژوهش را دارد. مزایای سنجش گذار مراقبت و تأثیر آن بر ارتقای برنامه‌های ترخیص و استمرار مراقبت در ساختار‌های گوناگون مراقبتی، ضرورت توجه به این ابزار را توجیه می‌کند.
متن کامل [PDF 6331 kb]   (949 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (441 مشاهده)
دریافت: 1401/6/6 | پذیرش: 1401/8/7 | انتشار: 1402/4/10