Damerchi lou A, Ghaffari M, Sadeghipour Roudsari M, Rakhshanderou S. Relationship of Perceived Social Support With Sleep Quality and Mental Health in the Elderly Referred to Health Centers in Tehran, Iran. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 18 (4) :554-569
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2524-fa.html
دمرچی لو اعظم، غفاری محتشم، صادقی پور رودسری معصومه، رخشنده رو سکینه. بررسی ارتباط بین حمایت اجتماعی درکشده و مؤلفههای سلامت روان در سالمندان تهرانی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (4) :554-569
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2524-fa.html
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، s_rakhshanderou@sbmu.ac.ir
چکیده: (2126 مشاهده)
اهداف افزایش جمعیت سالمند در کشور از یک سو، همراه با انواع بیماریها و مشکلات تهدیدکننده جسم و روان آنها و از سوی دیگر تحولات اجتماعی اقتصادی و تغییر شیوه زندگی فردی و خانوادگی، باعث واکنشهای هیجانی نامناسب مثل استرس، اضطراب و افسردگی در جامعه سالمندان شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین حمایت اجتماعی درکشده و مؤلفههای سلامت روان در سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران طراحی شد.
مواد و روش ها مطالعه حاضر توصیفیتحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 420 نفر از سالمندان مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهایای در سال 1400 انتخاب شده بودند، انجام شد. تعداد 420نفر از سالمندان ساکن شهر تهران که در مراکز بهداشتی دارای پرونده خانوار بودند، انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای اطلاعات جمعیتشناختی، سنجش کیفیت خواب پیتزبرگ ، سنجش افسردگی، اضطراب و استرس و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و شاخصهای مرکزی و پراکندگی مانند فراوانی و درصد، میانگین و انحرافمعیار، چولگی و کشیدگی با نرمافزار SPSS نسخه 25 و تحلیل مسیر با نرمافزارEQS6.4 انجام شد.
یافته ها نتایج یافتهها حاکی از آن بود که 54/5 درصد سالمندان از افسردگی، 64 درصد از اضطراب و 49/3 درصد از استرس رنج میبردند و 91/4 درصد نیز اختلال خواب داشتند. بین حمایت اجتماعی درکشده و مؤلفههای سلامت روان (افسردگی، اضطراب و استرس) در سالمندان همبستگی معکوس و معناداری مشاهده شد (0/001>P). همچنین بین حمایت اجتماعی درک شده و کیفیت خواب همبستگی معکوس و معنhداری مشاهده شد (0/001>P).
نتیجه گیری باتوجهبه ارتباط مثبت حمایت اجتماعی درک شده بر مؤلفههای سلامت روان و کیفیت خواب در سالمندان شهر تهران، لزوم توجه بیشتر به مقوله حمایت اجتماعی درکشده در این گروه سنی بیش از پیشمهم تلقی میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1402/5/2 | انتشار: 1402/10/11