دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 605-588 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nosrati P, Janjani P, Momeni K. The Psychometric Properties of the Persian Version of the Age Stereotypes Questionnaire for the Elderly. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 18 (4) :588-605
نصرتی پریسا، جانجانی پریسا، مومنی خدامراد. بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامه کلیشه‌های سنی سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (4) :588-605

1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
2- مرکز تحقیقات قلب و عروق، پژوهشکده سلامت، بیمارستان امام علی(ع)، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، kh.momeni@razi.ac.ir
اهداف کلیشه‌های سنی به‌عنوان باورهای مشترک اجتماعی درمورد روند پیری و افراد مسن است که می‌تواند اثرات قابل‌توجهی بر سلامت جسم و روان سالمندان داشته باشد. باتوجه‌به فقدان یک ابزار مناسب در ایران جهت سنجش کلیشه‌های سنی، مطالعه حاضر باهدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش‌نامه کلیشه‌های سنی انجام شد.
مواد و روش ها این مطالعه به‌صورت توصیفی‌مقطعی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان 60 سال و بالاتر استان کرمانشاه بود که 360 ‌‌نفر براساس معیارهای ورود به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به پرسش‌نامه کلیشه‌های سنی کورنات و روترماند و آگاهی از تغییرات وابسته به سن کاسپر و همکاران پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل عاملی تأییدی در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 و آموس نسخه 24 انجام شد. برای همه تحلیل‌ها سطح معناداری 05/0≥P در نظر گرفته شد.
یافته ها در مطالعه حاضر، میانگین سنی سالمندان مشارکت‌کننده 5/88±67/66 سال بود. تعداد پاسخگویان مرد 175 نفر (48/6 درصد) و تعداد پاسخگویان زن 185 نفر (51/4 درصد) بود. در نتایج تحلیل داده‌ها، پایایی درونی برحسب آلفای کرونباخ برای زیرمقیاس‌های خانواده و مشارکت 0/871، دوستان و آشنایان 0/842، مذهب و معنویت 0/747، فعالیت‌های فراغت و تعهد اجتماعی یا مدنی 0/774، شخصیت و شیوه زندگی 0/809، وضعیت مالی و مسائل مربوط به پول 0/846، کار و اشتغال 0/859 و آمادگی جسمانی و روانی، سلامتی و ظاهر 0/874 به دست آمد. به منظور بررسی روایی پرسش‌نامه از روش تحلیل عاملی تأییدی و روایی هم‌زمان استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مدل برازش‌شده برای پیش بینی 8 عامل (زیرمقیاس‌های پرسش‌نامه) از برازش بسیار خوبی در نمونه موردمطالعه برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که نمره زیرمقیاس‌های پرسش‌نامه کلیشه‌های سنی همبستگی مستقیم و معناداری با دو زیرمقیاس‌ پرسش‌نامه آگاهی از تغییرات وابسته به سن دارد.
نتیجه گیری نسخه فارسی پرسش‌نامه کلیشه‌های سنی از روایی و پایایی مطلوبی در میان سالمندان برخوردار است. باتوجه‌به ویژگی‌های روان‌سنجی مناسب، کاربست این پرسش‌نامه در مطالعات آینده و بررسی رابطه کلیشه‌های سنی با دیگر متغیرهای مهم سالمندان می‌تواند باب جدیدی در حوزه مطالعات سالمندی در ایران بگشاید.

متن کامل [PDF 6867 kb]   (751 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (323 مشاهده)
دریافت: 1401/11/29 | پذیرش: 1402/3/7 | انتشار: 1402/10/11