دوره 19، شماره 2 - ( تابستان- در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi S, Kazemi M, Yousefi Afrashteh M. The Mediating Role of Resilience in the Relationship Between Religious Components and Psychological Well-being in Older Adults. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (2)
محمدی سعیده، کاظمی محمود، یوسفی افراشته مجید. نقش میانجی گری تاب آوری در رابطه بین مولفه های دین داری و بهزیستی روان شناختی در سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (2)

1- گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
2- گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. ، mdkazemi@znu.ac.ir
اهداف: با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و چالشها و مشکلات این دوره از زندگی، تلاش برای برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری اجتماعی در راستای کمک به بهبود زندگی سالمندان از اهمیت ضروری برخوردار است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجیگری تاب‌آوری در رابطه دین‌داری و بهزیستی روان‌شناختی سالمندان بود.
مواد و روش: تحقیق حاضر مقطعی و با توجه ‌به هدف از نوع کاربردی و بر اساس روش جمع‌آوری داده‌ها همبستگی بود.  پژوهش حاضر در سال 1401 و در شهر میانه انجام شد. تعداد 319 سالمند(60 سال و بالاتر) از طریق نمونه‌گیری در دسترس براساس ملاک ورود انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده برای جمع­آوری داده­ها در این پژوهش پرسش‌نامه دین‌داری گلاک استارک، پرسش­نامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون و پرسش‌نامه بهزیستی روان‌شناختی ریف بود. اطلاعات به‌دست‌آمده با استفاده از آزمون همبستگی تحلیل مسیر با نرم‌افزار ۲۶ SPSS- و2/10LISREL- تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته ­ها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده میانگین متغیر دین­داری90/56، تاب­آوری 86/16 و بهزیستی روان­شناختی 76/04 بود. همچنین انحراف معیار متغیر دین­داری 26/42، تاب­آوری 16/46 و بهزیستی روان­شناختی 10/81 بود. نتایج به دست آمده نشان داد کلیه ضرایب همبستگی به‌دست‌آمده در سطح 05/ 0> p یا 0/01 > p معنی‌دارهستند که می‌توان نتیجه‌ گرفت دین‌داری و تاب­آوری بالا با بهزیستی روان‌شناختی بالاتری همراه خواهد بود. همچنین براساس نتایج تحلیل مسیر با توجه به مقادیر t به دست آمده( 1/96 و بالاتر) می­توان گفت همه مسیر­ها به جز مسیر غیر مستقیم بعد پیامدی به بهزیستی روان­شناختی معنی­دار گزارش می­شوند. بنابراین مدل پیشنهادی نشان داد ابعاد اعتقادی، عاطفی و مناسکی دین­داری از طریق میانجی تاب­­آوری (به­صورت غیر مستقیم) با بهزیستی روان­شناختی رابطه مثبت و معنادار دارند و  بین ابعاد دین­داری و تاب­آوری و همچنین بین تاب­آوری و بهزیستی روان­شناختی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.
نتیجه ­گیری:  یافته­های پژوهش حاضر بر نقش میانجی­گری تاب­آوری در رابطه بین مولفه­های دین­داری و بهزیستی­روانشناختی و ارتقای بهزیستی روان­شناختی از این طریق تاکید می­کند. براساس این یافته­ها در راستای ارتقای سلامت روان سالمندان به مسئولان جامعه توصیه می‌شود تأثیر دین‌داری، تاب‌آوری و آموزش آن را موردتوجه قرار دهند.
دریافت: 1401/12/13 | پذیرش: 1402/5/25 | انتشار: 1403/4/1