دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 535-518 | برگشت به فهرست نسخه ها

Razimoghadam M, Yaseri M, Shahali Z, Fazaeli A, Daroudi R. The Age and Sex distribution of Hospital Admissions and Hospital Costs with a Focus on the Aging Effect: A Retrospective Analysis of Claims Data. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 18 (4) :518-535
رضی مقدم محیا، یاسری مهدی، شاهعلی زهرا، فضایلی علی اکبر، درودی رجبعلی. توزیع سنی و جنسی مراجعات و هزینه‌های بیمارستانی با تأکید بر تأثیر سالمندی؛ تحلیل گذشته‌نگر اسناد سازمان بیمه سلامت ایران. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1402; 18 (4) :518-535

1- گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- مرکز ملی تحقیقات بیمه سلامت، تهران، ایران.
4- گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، rdaroudi@sina.tums.ac.ir
اهداف تأثیر سالمندی جمعیت بر مخارج سلامت اجتناب‌ناپذیر است. سالمندی از طریق تغییرات سلامت افراد و تغییر در تقاضا برای مراقبت‌های سلامت بر هزینه‌های سلامت اثر می‌گذارد. در این مطالعه توزیع سنی و جنسی نرخ مراجعه به بیمارستان و هزینه‌های مرتبط با آن تعیین و تحلیل شده و همچنین هزینه 19 گروه از خدمات بیمارستانی و طول مدت اقامت در سالمندان و غیرسالمندان مقایسه شده است.
مواد و روش ها مطالعه از نوع کمی، مقطعی و توصیفی‌تحلیلی است که با بررسی 41 میلیون از بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت ایران در سال 1399 انجام شده است. نرخ مراجعات، طول مدت اقامت و هزینه‌های بیمارستانی، متغیرهای پاسخ هستند. هزینه شامل مجموع پرداخت‌های بیمه، بیماران و یارانه‌های دولتی است. سن و جنس بیمار، مالکیت بیمارستان و نوع پرونده بیماران متغیرهای توصیفی هستند. برای مقایسه هزینه‌ها در گروه سالمندان و غیرسالمندان و همچنین زنان و مردان از آزمون من ویتنی استفاده شده است. همبستگی میان گروه‌های سنی و متغیرهای پاسخ نیز با آزمون همبستگی اسپیرمن بررسی شد.
یافته ها تعداد 3 میلیون و 800 هزار مراجعه به بیمارستان در مدت مطالعه ثبت شد. نرخ مراجعه به بیمارستان در سالمندان 3/7 برابر سایر گروه‌های سنی است. متوسط طول مدت اقامت در سالمندان 3/1 روز و در غیرسالمندان، 2/2 روز است. در سالمندان نرخ مراجعه مردان بیشتر از زنان است، درحالی‌که در افراد غیرسالمند، نرخ مراجعه زنان بالاتر است. میانگین هزینه برای هر بیمار غیرسالمند، 28 میلیون ریال و میانگین هزینه بیماران سالمند 45 میلیون ریال است. میانگین هزینه جراحی، اقامت، دارو و لوازم مصرفی در سالمندان، بیش از 1/5 برابر بیماران زیر 60 سال است. میان نرخ مراجعه و سن بیماران، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (r=0/879, P<0/001). با افزایش سن بیماران، مدت اقامت در بیمارستان به‌طور معناداری افزایش می‌یابد (r=0/582, P<0/001). رابطه میان سن بیمار و میانگین هزینه‌های بیمارستانی بیمار، مثبت و معنادار است (r=0/582, P<0/001). به‌طورکلی طول مدت اقامت و میانگین هزینه‌های بیمارستانی مردان بیشتر از زنان است.
نتیجه گیری سالمندان در مقایسه با سایر گروه‌های سنی، نرخ مراجعه به بیمارستان، طول مدت اقامت و میانگین هزینه‌های بالاتری دارند.
متن کامل [PDF 6605 kb]   (1800 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (515 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار
دریافت: 1402/1/14 | پذیرش: 1402/5/31 | انتشار: 1402/10/11