دوره 19، شماره 2 - ( تابستان- در حال انتشار 1403 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naseh L, Mohammadi-Shahboulaghi F, Khankeh H R, Norouzi Tabrizi K. Successful Aging: Concept Analysis with Walker and Avant's Approach. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (2)
ناصح لادن، محمدی شاهبلاغی فرحناز، خانکه حمیدرضا، نوروزی تبریزی کیان. سالمندی موفق: تحلیل مفهوم با رویکرد واکر و اوانت. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (2)

1- گروه پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، f.mohammadi@uswr.ac.ir
3- مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا، گروه پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات سالمندی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
اهداف: درپی ظهور پدیده سالمندی جمعیت در دنیا؛ «سالمندی موفق» بعنوان مفهومی ناظر بر کیفیت این دوره، اخیرا توجه بسیاری از محققان و سیاستگذاران را به خود جلب کرده است. با اینحال به نظر می رسد تعریف واحد و واضحی از آن در ادبیات ارائه نشده است. هدف این مطالعه تحلیل مفهوم سالمندی موفق است.
مواد و روش ها: این مطالعه با رویکرد 8 مرحله ای واکر و اوانت انجام شد. برای این منظور مقالاتی که دارای معیارهای ورود بودند با جستجو در پایگاه‌های SID، Magiran، Noormags، ISI، Pubmed، Scopus و Proquest و با استفاده از کلیدواژه‌های سالمندی، سالمندی موفق و مفاهیم مرتبط با آن ها طی سال‌های 2000-2022 انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش تحلیل محتوای گرانهایم و لاندمن برای استخراج کاربردها، ویژگی ها، پیشایند ها و پسایندهای مفهوم سالمندی موفق تحلیل شدند.
 یافته ها: تحلیل محتوایی 83 مقاله منتخب، ویژگی های اصلی مفهوم سالمندی موفق را در 7 طبقه ذیل آشکار کرد: 1) «فرآیندی قابل هدایت»، 2) «چند بعدی و فراگیر»، 3) «مبتنی بر بافتار اجتماعی فرهنگی»، 4) «برخورداری از سلامت جسمی روانشناختی اجتماعی»، 5)«عدم وابستگی به دیگران»، 6)«شادکامی»، 7)«استمرار و مشارکت فعال در زندگی» .
نتیجه گیری: با استفاده از ویژگی ها، پیشایند ها و پسایندهای شناسایی شده؛ تعریف جامعی از سالمندی موفق ارائه گردید که می تواند به درک بهتر این مفهوم ، شناخت ابعاد مختلف آن و در نهایت برنامه ریزی برای تحقق آن کمک کند.
دریافت: 1402/2/14 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1403/4/1