دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1389 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokhtari F, Ghasemi N. Comparison of Elderlys “Quality of Life and Mental Health Living in Nursing Homes and Members of Retiered Club of Shiraz City”. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2011; 5 (4)
مختاری فاطمه، قاسمی نوشاد. مقایسه کیفیت زندگی و سلامت روان در سالمندان ساکن/غیر ساکن سرای سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1389; 5 (4)

1- گروه مشاوره، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران. ، m.najva@yahoo.com

اهداف: پژوهش حاضر باهدف مقایسه سلامت روان و کیفیت زندگی سالمندان ساکن سرای سالمندان و سالمندان عضو کانون بازنشستگی صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: در پژوهش علی مقایسه ای حاضر، جامعه آماری شامل کلیه سالمندان ساکن سرای سالمندان و سالمندان عضو کانون بازنشستگی شهر شیراز (1389) بود. نمونه آماری شامل 60 سالمند (30 مرد و 30 زن) ساکن دو سرای سالمندان که از طریق نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و60  سالمند (30 مرد و 30 زن)  عضو کانون بازنشستگی بود که از طریق گروه های جور شده انتخاب شدند. از پرسشنامه های سلا مت عمومی (GHQ-28)، پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36)، و مشخصات جمعیت شناختی استفاده شد. داده‌ها با ازمون t مستقل و تحلیل واریانس دوطرفه بررسی شدند.

یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه سالمند در متغیر های کیفیت زندگی (t=8/41 و P<0/001 )  و سلامت روان (t=16/4 و P<0/001) و تمام اندازه های خرده مقیاس این دو متغیر تفاوت معنی‌داری وجود دارد. همچنین اثرات معنی دار مستقلی برای متغیر های سن، جنس، شغل و سطح اقتصادی در تعیین واریانس دو متغیر کیفیت زندگی و سلامت روان مشاهده شد.

نتیجهگیری: یافته های پژوهش حاکی از تفاوت معنی دار فاحش بین کیفیت زندگی، سلامت روان و کلیه خرده مقیاس های این دو متغیر بود . و در همه موارد، برتری با سالمندان عضو کانون بازنشستگی بود . علاوه بر این شواهد، حاکی از آن است که متغیر های جمعیت شناختی می تواند بر اثر محل سکونت نقش تعدیل کننده د اشته باشند. هرچند میزان این تعدیل کنندگی چندان قابل ملاحظه نیست.

دریافت: 1389/4/29 | پذیرش: 1389/8/5 | انتشار: 1389/10/11