1- گروه سلامت سالمندی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه سلامت سالمندی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، zendehbadazad@yahoo.com
3- گروه مهندسی پزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده: (846 مشاهده)
اهداف: بیماری پارکینسون با طیف وسیعی از آسیبهای شناختی، روانی و رفتاری مرتبط است. هدف تحقیق حاضر تعیین اثربخشی تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی بر عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به پارکینسون و اختلال خفیف شناختی می باشد.
مواد و روشها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی می باشد و در آن از طرح پیشآزمون - پسآزمون استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی سالمندان مراجعه کننده به یک مرکز توانبخشی در شهر تهران که دارای تشخیص بیماری پارکینسون و اختلال خفیف شناختی بودند، تشکیل دادند. از بین اعضای جامعه تعداد 30 بیمار ﺑﻪ ﺻﻮرت در دﺳﺘﺮس اﻧﺘﺨﺎب و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و مداخله تقسیم شدند. گروه مداخله علاوه بر توانبخشی رایج، تمرینات تعادلی با استفاده از یک سیستم واقعیت مجازی را نیز دریافت کردند؛ درحالیکه گروه کنترل صرفا توانبخشی رایج را دریافت کرد. جهت گردآوری دادهها از مقیاس Hoehn و Yahr و مقیاس رتبهبندی شناختی بیماری پارکینسون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تی همبسته و تی مستقل با نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 در سطح خطای 0/05 استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی باعث ارتقای عملکرد شناختی (0/001> P) در سالمندان مبتلا به پارکینسون و اختلال خفیف شناختی می شود. بهبود عملکرد شناختی چند وجهی بود و شامل بهبود در عملکردهای اجرایی، توجه، حافظه کاری و روانی کلامی بود. نمرات مقیاس رتبه بندی شناختی بیماری پارکینسون نشان دهنده بهبود قابل توجهی در توجه پایدار، حافظه کاری و حافظه کلامی بود.
نتیجه گیری: فناوری واقعیت مجازی جهت توانبخشی و بازتوانی عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به پارکینسون و اختلال خفیف شناختی موثر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب سالمندی دریافت: 1402/9/4 | پذیرش: 1403/2/25