مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه دانش البرز، قزوین، ایران.
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. ، Saeidshamlou9092@gmail.com
3- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.
هدف: یکی از مهم‌ترین تحولات اجتماعی قرن بیست و یکم سالمندی است که این دوره با کاهش توده عضلانی و کمبود ویتامین D همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرینات ترکیبی با و بدون محدودیت جریان خون و مصرف مکمل ویتامین D بر سطوح سرمی آلکالین فسفاتاز زنان سالمند بود.
مواد و روش‌ها: این مطالعه به‌صورت کارآزمایی بالینی بر روی 40 نفر از زنان سالمند در سه گروه مداخله(10 نفر گروه تمرینات ترکیبی، 10 نفر گروه تمرینات با محدودیت جریان خون و 10 نفر گروه مکمل ویتامین D) و یک گروه کنترل در بهار 1401 انجام شد. افراد گروه مداخله تحت اجرا برنامه تمرینی به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته قرار گرفتند. تمرینات ترکیبی شامل تمرینات هوازی+ مقاومتی (با شدت80% 1تکرار بیشینه) و تمرینات ترکیبی با محدودیت جریان خون (20-30% 1تکرار بیشینه) بود. در گروه استفاده‌کننده از مکمل هر  هفته یک‌بار از یک کپسول 50000 میلی‌گرمی ویتامینD استفاده شد. اندازه‌گیری شاخص‌های آلکالین فسفاتاز، مقدار مکمل ویتامین D و شاخص‌های آنتروپومتریک در دو مرحله پیش و پس‌آزمون انجام شد. تجزیه تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تی زوجی در سطح معنی‌داری 0.05=α انجام شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد مصرف مکمل ویتامین D بر سطوح آلکالین فسفاتاز تأثیر معنی‌داری نداشت(p˃0.05)؛ درحالی‌که تمرینات ترکیبی با و بدون محدودیت جریان خون بر شاخص‌ موردنظر تأثیر معنی‌داری داشت (p˂0.05).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد تمرینات ترکیبی با و بدون محدودیت جریان خون تأثیر مثبتی بر سطح آلکالین فسفاتاز در زنان سالمند دارد، درحالی‌که مصرف مکمل ویتامین D به‌تنهایی در دوره کوتاه‌مدت نمی‌تواند اثرات مفیدی بر سطح آلکالین فسفاتاز در زنان سالمند داشته باشد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1402/9/26 | پذیرش: 1403/1/18