مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دپارتمان اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- دپارتمان بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
3- دپارتمان اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
4- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، cheraghiz@ymail.com
زمینه و هدف: افزایش جمعیت سالمندان به عنوان یک چالش بهداشت عمومی در سراسر دنیا مطرح هست. مطالعه حاضر با هدف شناسایی انواع نیازها در بین جمعیت سالمند طراحی و اجرا شد.
مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی ۵۰۱ سالمند ساکن در غرب ایران (شهر همدان) انجام شد. ابزار جمع­آوری داده شامل چهار نوع پرسشنامه بود: پرسشنامه اطلاعات جمعیت­شناختی، پرسشنامه AMT برای شناسایی اختلالات شناختی، پرسشنامه بارتل برای اندازه‌گیری وضعیت استقلال عملکردی و  پرسشنامه کمبرول جهت ارزیابی نیازهای برای سالمندان. افراد بصورت نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای در مطالعه وارد شدند. جهت تجزیه و تحلیل نرم افزار آمار Stata 17 در سطح اطمینان 95% شد.
یافته ­ها: بالاترین میانگین نیازهای برآورده شده در بعد اجتماعی (0/98±15/15) و کمترین میانگین در بعد نیازهای روانشناختی (0/93±7/66) و بعد جسمانی (1/04±8/91) بدست آمد. طبق نتایج مدل رگرسیون خطی چندوجهی، با کنترل اثر سایر متغیرها، به ازای افزایش هر یک سال سن سالمندان، میانگین نیازهای برآورده شده به مقدار 0/05 واحد کاهش می‌یابد (95% فاصله اطمینان: 0/01-، 0/08-). سالمندان با تحصیلات بالاتر 2/23 واحد میانگین بیشتری از نیازهای برآورده شده داشتند (95% فاصله اطمینان: 3/05، 1/40). همچنین با افزایش نمره سلامت خودابراز میانگین نیازهای برآورده شده نیز 91/1 واحد افزایش یافت (95% فاصله اطمینان: 2/63، 1/20).
نتیجه‌گیری: طبق نتایج این مطالعه، نیازهای اجتماعی و جسمانی (به ویژه در حوزه بینایی و شنوایی) در سالمندان به طور مطلوبی برآورده نشده است. لذا به نظر می­رسد افزایش کمیت و کیفیت برنامه ارزیابی عملکرد جسمی و روانشناختی سالانه سالمندان در برنامه یکپارچه خدمات سالمندان امری ضروری است. همینطور گنجاندن برنامه‌های آموزشی در قالب بسته­های آموزشی مهارتهای خودمراقبتی، با کیفیت بالاتری در برنامه مراقبت‏های ادغام یافته، در راستای بهبود عملکرد روانشناختی و جسمانی خصوصاً در سالمندان با سابقه بیماریهای مزمنی چون بیماری­های قلبی ­عروقی لازم است. برای دستیابی به هدف عالی سالمندی سالم و پویا، شناسایی نیازهای اساسی و فوری، پایش مداوم، ارتقاء نیروی انسانی تخصصی و آموزش داده شده، بهبود کیفیت و تعداد خدمات برنامه و بازبینی برنامه مراقبت‌های یکپارچه سالمندان مورد نیاز است. در نهایت پیشنهاد می­شود در مطالعات آتی سنجش نیازهای مرتبط با سلامت سالمندان، نیازسنجی در کلیه گروه ‏های سالمندان ساکن جامعه و ساکن مراکز مراقبتی بلند مدت نیز انجام گردد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1402/10/12 | پذیرش: 1403/1/20