مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه آمار و اپیدمیولوژی ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، majidnh79@gmail.com
اهداف: سن گرایی می تواند با تعصب منجر به حاشیه راندن، و تبعیض سالمندان در خدمات بهداشتی و درمانی شود و نگرش سنی در بین پرستاران و مراقبین سلامت منجر به نامطلوب شدن خدمات می گردد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط نگرش پرستاران  در مورد سالمندی با اعمال تبعیض سنی در مراقبت از سالمندان بستری در بیمارستان های شهر کاشان انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تحلیلی است که بر روی 600 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. تمامی پرستاران بیمارستانهای شهید بهشتی و نقوی سرشماری شدند. این پژوهش دارای دو پرسشنامه سنجش نگرش در مورد سالمندی (کوگان و سنجش اعمال تبعیض امیز با سالمندان می باشد. برای تحلیل نتایج از آمارهای توصیفی (فراوانی، میانگین) و آزمون های آماری استنباطی کای دو، تی مستقل و تحلیل واریانس ضریب همبستگی پیرسون یا اسپیرمن و با نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد. سطح معنی داری در این تحقیق 05/0در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن به ترتیب31/78 و 6/34 سال بود. نتایج نشان می دهندبین متغیرهای جنس، نوع استخدام، رضایت از شغل و مراقبت از سالمند مبتلا به کووید 19 و نگرش پرستاران ارتباط معنادار وجود ندارد(P>0.05). همچنین از بین متغیرهایمذکور فقط میانگین نمره رضایت شغلی بااعمال تبعیض آمیز پرستاران ارتباط معنادار وجود دارد (P=0.004). هم چنین  سن (t=-2.485, P=0.013)، نگرش (t=-8.613, P<0.001) ، رضایت شغلی (t=2.133, P=0.036) و مراقبت از بیمار سالمند کرونایی (t=2.308, P=0.021)  در مدل رگرسیونی توانستند نمره اعمال تبعیض آمیز را پیش بینی کنند.
نتیجه گیری: نگرش مثبت پرستاران نسبت به سالمندان می‌تواند نقش مهمی در کاهش تبعیض سنی در ارائه مراقبت داشته باشد. بنابراین، پرداختن به عوامل موثر بر نگرش مانند آموزش پرستاران و عوامل مرتبط با محیط کار مانند رضایت شغلی توسط مدیران و سیاستگذاران سلامت، برای اطمینان از ارایه خدمات مراقبتی با کیفیت بالا و بدون تبعیض به سالمندان دارای اهمیت می باشد.
واژه‌های کلیدی: نگرش، پرستار، سالمندی، تبعیض سنی، مراقبت
دریافت: 1402/10/18 | پذیرش: 1403/3/9