دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1389 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi S, Khankeh H, Mohammadi F, Fallahi Khoshknab M, Reza Soltani P. The Effect of Sleep Restriction Treatment on Quality of Sleep in the Elders. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2010; 5 (2)
احمدی شکوفه، خانکه حمیدرضا، محمدی فرحناز، فلاحی خشکناب مسعود، رضا سلطانی پوریا. اثر بخشی درمان با محدودسازی بر کیفیت خواب سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1389; 5 (2)

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.

اهداف: هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر درمان با محدود سازی بر کیفیت خواب سالمندان بود.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی بود، جامعه پژوهش شامل 5000 سالمند عضو کانون جهاندیدگان شیراز و نمونه متشکل از 50 نفر با احتساب معیارهای ورود و خروج بودند. به دنبال ریزش 25 درصد، 38 سالمند (24 زن و 14 مرد) با میانگین سنی 65 سال که مبتلا به بی خوابی اولیه و کیفیت خواب نامناسب بودند، با شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکت کنندگان به روش بلوک ه ای تصادفی در دو گروه مداخله (19 نفر) و کنترل (19 نفر) قرار گرفتند. مداخله به مدت 4 هفته، و با بسته درمانی محدودیت خواب، انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS 16 و آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنوف، تی زوجی و تی مستقل استفاده شد.

یافته‌ها: میانگین نمره کیفیت خواب قبل از مداخله، در گروه های آزمایش و کنترل به ترتیب 14/21 و 13 بود که پس از مداخله به مقادیر 11/26 و 12/78 تغییر کرد. تفاوت میانگین نمرات کیفیت خواب پس از مداخله از لحاظ آماری معنادار (P=0/038) بود.

نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد درمان با محدودیت خواب می تواند منجر به ارتقا کیفیت خواب در سالمندان شود. لذا آموزش این مداخلات در قالب آموزش ضمن خدمت به کادر درمان و به خصوص پرستاران شاغل در حیطه سالمندی توصیه می شود.

دریافت: 1388/12/21 | پذیرش: 1389/3/13 | انتشار: 1389/4/10