1- گروه مشاوره، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری، پژوهشکده علوم بالینی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران. ، ebadi1347@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (85 مشاهده)
زمینه: سالمندی دوره مواجهه با از دست دادن های بزرگ محسوب شده و به تبع آن تجربه سوگ نیز در طی آن شایع تر از مراحل قبلی زندگی افراد است. درک و شناخت تجربه سالمندان از پیشایندها و پیامدهای آن در دوران سالمندی یکی از لازمه های توسعه بهزیستی در این ایام است. این پژوهش با هدف درک تجربه سالمندان از پیشایندها و پیامدهای سوگ انجام شده است.
روش: یک مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا با مشارکت 16 سالمند 60 تا 85 ساله مراجعه کننده به مراکز روزانه نگهداری از سالمندان و پارکهای تهران که با روش نمونه گیری هدفمند تا تامین شرط حداکثر تنوع ادامه یافت، انتخاب شدند و در مصاحبه هایی با روش نیمه ساختار یافته شرکت کردند. داده های این پژوهش در فاصله زمانی بین اسفند1401 تا شهریور 1402 جمع آوری و برای دستیابی به صحت و پایایی دادهها از معیارهای گوبا و لینکن استفاده شد.
یافته ها: بر اساس تجارب بیان شده شرکت کنندگان، چهار دسته پیشایند سوگ شامل: تجربه از دست دادن عزیزان، تجربه از دست دادن سلامتی، تجربه بازنشستگی، حسرت زندگی نزیسته؛ و پیامدهای سه گانه سوگ هم شامل پیامد ترمیم پذیری، پیامد سلامتی، پیامد اقتصادی-اجتماعی بدست آمد.
نتایج: سوگ در سالمندان یک پدیده چند بعدی با یک تجربه ودرک منحصر به فرد است. نتایج این مطالعه می تواند به تیم سلامت، در شناخت بیشتر این مفهوم، درک بهتر تجربه سوگ در سالمندان و نیز اجرای بررسیها، طراحی و اجرای مداخلات یاورانه متناسب و کارآمدتر و ارزشیابی این اقدامات برای ارتقای سلامت سالمندان کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1403/2/28 | پذیرش: 1403/8/22