1- دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران. ، shahabpapi@yahoo.com
3- گروه سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
4- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران.
چکیده: (196 مشاهده)
اهداف: همگام با رشد جمعیت سالمندان در دنیا و ایران، جمعیت سالمندان زندانی نیز در حال افزایش است. مسائل مربوط به مجرمان و زندانیان بهویژه ارتباط آن با مسائل روانپزشکی یکی از چالشبرانگیزترین و پرکاربردترین زمینههای پژوهش است. در زندانهای کشور لازم است تحقیقات بیشتری در خصوص مشکلات این گروه سنی خصوصاً مشکلات روانی آنها انجام شود. این مطالعه باهدف مقایسه اختلالات شخصیتی بزهکاران سالمند زندانهای شهر تهران بر اساس نوع جرم در سال 1402 انجام شد.
مواد و روشها: نوع مطالعه مقطعی است که در سال 1403 بر روی 274 نفر افراد بالای 60 سال زندانی در زندانهای شهر تهران انجام شد. نمونهگیری با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک انجام و پرسشنامه ویژگیهای جمعیت شناختی، پرسشنامه (MCMI-3 ( توسط سالمندان تکمیل گردید. آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 26 و آمار توصیفی و تعیین سطح معنی داری با آزمونهای مقایسهای کیفی کای اسکوئر یا آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
یافتهها: از ۲۷۴ نفر مورد بررسی ۱۹۹ نفر (72/6 درصد) مبتلا به حداقل یکی از اختلالات شخصیتی بودند. میانگین و انحراف معیار سن کل افراد موردبررسی 5/163 ± 65/03 است. بیشترین گروه سنی شرکت کننده در این مطالعه مردان با 86/9 درصد بودند. کمترین میزان شیوع اختلال شخصیت مربوط به اختلال شخصیت دگرآزار به میزان 0/4% و بیشترین میزان شیوع مربوط به اختلال شخصیت نمایشی به میزان ۳۱% بوده است. بین فراوانی شیوع اختلال شخصیت نمایشی در افراد مورد بررسی بر اساس نوع جرم ارتباط معناداری وجود دارد (0/001P=, 7df=, 43/565 = 2χ). همچنین بین فراوانی شیوع اختلال شخصیت وسواسی در افراد مورد بررسی بر اساس نوع جرم ارتباط معناداری وجود دارد (0/005P=,7 df=,20/531 = 2χ). به علاوه میزان درصد اختلال شخصیت نمایشی و وسواسی در مجرمین بدهکار و کلاهبرداری بیشتر از سایر مجرمین است.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای اختلالات شخصیت در سالمندان زندانی با توجه به نتایج بهدستآمده از این مطالعه پیشنهاد میشود اقدامات آموزشی و شناسایی زودهنگام این نوع اختلالات و همچنین مشاوره جهت تعدیل رفتارهای نامناسب در این افراد که پیشزمینه بروز جرائم در آینده را رقم خواهد زد و پس از آزادی ممکن است باعث تکرار جرم و زندانی شدن مجدد آنها شود، برنامهریزی و اجرا شود.
واژههای کلیدی: سالمند،
بزهکار،
شخصیت،
جرم
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1403/4/13 | پذیرش: 1403/10/12