اهداف بیش از 2 دهه است که جهان با پدیده سالمندی جمعیت مواجه شده است. افزایش نسبت جمعیت سالمندان، سیاستگذاریها جهت ارتقای بهزیستن و رفاه این گروه سنی را ناگزیر میکند. ازآنجاییکه اجماع کافی در حوزه نظری نسبت به مفهوم بهزیستن وجود ندارد، این مطالعه به بررسی ابعاد و مؤلفههای بهزیستن سالمندان در مطالعات منتشرشده این حوزه میپردازد.
مواد و روش ها مطالعه پیشرو به روش مرور حیطهای و براساس پروتکل 6 مرحلهای آرکسی و اومالی انجام شده است. بدین منظور کلیه مقالات انگلیسی و فارسی منتشرشده از سال 2000 میلادی و 1380 خورشیدی که بهزیستن سالمندان را بررسی کردهاند، با استفاده از کلیدواژههای منتخب جستوجو شده و مطابق با فرایند مرور حیطهای، از بین یافتههای اولیه، 25 مطالعه درنهایت انتخاب و بررسی شدند.
یافته ها در مطالعات بهزیستن سالمندان، گاه رویکرد ذهنی، گاه رویکرد عینی و در مواردی رویکردی با استفاده توأمان از ابعاد عینی و ذهنی استفاده شده که براساس یافتههای این پژوهش، رویکرد اخیر بیشتر مورد استفاده گرفته است. بیشترین ابعاد مورداشاره به ترتیب فراوانی بیانگرها وضعیت سلامت، بهزیستن ذهنی، وضعیت اجتماعی، تعامل با محیط، وضعیت اقتصادی و منابع در دسترس و توانمندیها بودند. بیانگرها و مؤلفههای بهزیستن این مطالعات در مدلی به تفکیک سطوح فردی، خانوادگی، اجتماعی محلی و جامعه ارائه شده است
نتیجه گیری سیاستگذاری و برنامهریزی برای بهزیستن سالمندان، نیازمند توجه توأمان به ابعاد عینی و ذهنی و در نظر گرفتن مؤلفهها و بیانگرهای متفاوتی براساس زمینه و بستر جامعه موردمطالعه است.