اهداف: سالمندان نیز نظیر سایر گروههای سنی در حوادث دچار آسیب و مرگ و میر میشوند منتهی علی رغم شرایط خاص جسمی و تغییرات دوره سالمندی متاسفانه در برخورد با حوادث، این گروه سنی کمترمورد عنایت قرار میگیرند. هدف از این مطالعه انعکاس وضعیت سالمندان استان کرمان در رابطه با حوادث میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد و طی آن از میان تعداد 282618 مورد حادثه ثبت شده در طی سالهای 1385 تا 1388 در استان کرمان (به استثنای شهرستان رفسنجان)، تعداد 11120 فرد 60 سال و مسنتر شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل دادهها از آزمونهای t و کای دو استفاده گردید.
یافتهها: از کل افراد بررسی شده %63 مرد و %37 زن میباشند، میانگین سنی ایشان 7/97±69/05 بوده، بیشترین نوع حادثه مربوط به حوادث ترافیکی (%25/3) و پس از آن ضربه (%18/6) و سقوط (%11/1) بود. بیشترین موارد حادثه در منزل رخ داده (%41/7) و کوچه و خیابان نیز در رتبه دوم قرار دارند (%30/2). از کل آسیبدیدگان، 91 مورد مرگ (%0/82) رخ داده و مابقی زنده بوده و تحت درمان قرار گرفتند. تحلیل دادهها حاکی از آن است که خانمهای آسیب دیده بهطور معنیداری مسنتر از آقایان هستند (0/01>P). همچنین افراد فوت شده نیز از سن بالاتری برخوردار بودند (0/01>P). در حالیکه در مردان سالمند حوادث ترافیکی و خشونت بیشتر موجب آسیب شده، در خانمها حوادثی نظیر سقوط، مسمومیت، عقرب و مارگزیدگی بیشتر رخ داده است (0/001>P). ازنظر محل وقوع حادثه نیز در مردان بیشتر حوادث در معابر ترافیکی و محل کار و اماکن عمومی رخ داده اند منتهی در خانم ها حوادث بیشتر در منزل به وقوع پیوسته اند(0/001>P).
نتیجهگیری: حوادث در سالمندان به دلیل تغییرات ناشی از بالا رفتن سن، بیماریهای همراه و مصرف داروها دارای اهمیت ویژهای میباشند. آموزش در رابطه با پیشگیری و ایمن نمودن محیط منزل و جامعه میتواند به کاهش آسیبهای مرتبط با حوادث کمک نموده و باید مدنظر قرار گیرند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |