اهداف: همانطور که طول عمر افراد افزایش مییابد، اهمیت رفتارهای ارتقادهنده سلامت نیز، با توجه به حفظ کارکرد و استقلال افراد و افزایش کیفیت زندگی آنها، روز به روز بیشتر آشکار میشود. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط رفتارهای ارتقادهنده سلامت با سطح ADL و IADL در سالمندان غرب تهران انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع همبستگی بود که بر روی 410 نفر از افراد بالای 60 سال ساکن منطقه غرب تهران انجام گرفت. روش نمونهگیری از نوع چند مرحلهای بود و از ابزار پژوهش شامل چکلیست مربوط به رفتارهای ارتقادهنده سلامت و پرسشنامه مربوط به فعالیتهای جسمی، که از دو بخش سوالات مربوط به ADL (فعالیتهای روزمره زندگی) و IADL (فعالیتهای ابزاری زندگی) تشکیل شده است، استفاده شد. اطلاعات مربوط به واحدهای مورد پژوهش از طریق مصاحبه گردآوری شد. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون تی- تست استفاده شد.
یافتهها: بین فعالیتهای روزمره زندگی (ADL) و رفتارهای «انجام ورزش یا پیاده روی»، «مصرف شیر، لبنیات و غذاهای گوشتی»، «مصرف میوه و سبزیجات تازه»، «مصرف غذای کمنمک» و «مصرف غذای کمچرب» ارتباط معنیداری وجود داشت (P<0.05). همچنین بین فعالیتهای ابزاری زندگی (IADL) و رفتارهای «نکشیدن سیگار»، «مصرفنکردن الکل»، «انجام ورزش یا پیادهروی»، «مصرف غذای کمنمک»، «مصرف غذای کمچرب»، «مصرف شیر، لبنیات و غذاهای گوشتی» و «مصرف میوه و سبزیجات تازه» ارتباط معنیداری وجود داشت (P<0.05).
نتیجهگیری: مطالعه نشان داد رفتارهای ارتقادهنده سلامت با ADL و IADL ارتباط معنیداری داشت. لذا مراقبت دهندههای بهداشتی باید زمینههای تسهیل رفتارهای ارتقادهنده سلامت را از طریق برنامه های سلامتی مثل رژیم غذایی صحیح، ورزش منظم و بررسی دورهای وضعیت جسمانی فراهم آورند تا موجب افزایش فعالیتهای جسمی در سالمندان شده و از این طریق باعث حفظ و ارتقا زندگی سالم و فعال برای آنها شوند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |