اهداف: روند افزایش جمعیت سالمند در دنیا به نحوی است که در سال 2050 بیش از %20 جمعیت جهان را سالمندان تشکیل خواهند داد که اکثریت آنها در کشورهای در حال توسعه ساکن خواهند بود. اختلالات روحی روانی از جمله افسردگی از مهمترین مشکلات سالمندان می باشد. از طرفی در گروههای قومی و اقلیتها موانعی مانند زبان و تحصیلات پایین وجود دارد که میتواند منجر به اشکال در تشخیص اختلالات روحی روانی و شناختی گردد. لذا در این مطالعه مقطعی میزان شیوع افسردگی درسالمندان ترکمن بالای 60 سال مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که بر روی 300 سالمند ترکمن بدون اختلال شناخت و ساکن جامعه پس از اخذ رضایت شرکت در تحقیق انجام شد. نمونهگیری بصورت چند مرحله ای تصادفی خوشهای بوده است. در هر شهرستان تعداد نمونه شهر و روستا بصورت تسهیم به نسبت جمعیت شهری و روستایی مشخص گردید. سپس با نمونهگیری خوشهای تصادفی، خوشهها تعیین شد. در این پژوهش از پرسشنامه بررسی افسردگی در سالمندان 15 (GDS) استفاده شد و بهصورت مصاحبه با سالمند تکمیل گردید.
یافتهها: بر اساس یافته های تحقیق میانگین نمره افسردگی در سالمندان ترکمن 3/353±4/31 بوده و میزان شیوع افسردگی خفیف 20 درصد، افسردگی متوسط 10 درصد، افسردگی شدید 3 درصد و67 درصد بدون علامت بودند. میانگین نمره افسردگی در زنان 3/193±5 و در مردان 3/380±3/66 و میانگین سن افراد مورد مطالعه در 7/06±69 سال و در زنان 6/48±67 سال بوده است.
نتیجهگیری: افسردگی از مشکلات شایع سالمندان است، شیوع افسردگی متوسط و شدید در سالمندان ترکمن کمتر یا مشابه مطالعات دیگر در ایران میباشد. با توجه به شیوع افسردگی خفیف، لازم است برنامه ریزیهای لازم جهت شناسایی و درمان به موقع صورت گیرد. بررسی عوامل موثر بر افسردگی پیشنهاد می گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |