اهداف: در سالهای اخیر درمانگران در زمینه افسردگی سالمندان، بهدنبال سنجش اعتبار و کارآیی مداخلات روانشناختی و مشاورهای بودهاند. در این خصوص، فراتحلیل با یکپارچهکردن نتایج حاصل از تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر و اثربخشی مداخلات روانشناختی را مشخص مینماید.
مواد و روشها: پژوهش حاضر نیز بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، میزان اثربخشی مداخلات روانشناختی را بر افسردگی سالمندان، موردپژوهش قرار دهد. با توجه به ناهمخوانیهایی که در نتایج تحقیقات مربوط به اثربخشی مداخلات روانشناختی بر افسردگی سالمندان وجود دارد، بهنظر میرسد که انجام یک فراتحلیل به روشنساختن مقدار واقعی تأثیر مداخلات روانشناختی بر افسردگی سالمندان کمک خواهد کرد و نیز میزان اثربخشی مداخلات روانشناختی بر کاهش افسردگی سالمندان را نشان خواهد داد. بهعبارتی روشنتر، با انجام فراتحلیل میتوان دیدگاه کلیتری نسبتبه تأثیر مداخلات روانشناختی در کشور بهدست آورد. این روش به پژوهشگر امکان آزمایش فرضیهای را میدهد که در مطالعات مختلف مطرحشده و موردآزمایش قرار گرفته است.
یافتهها: بدینمنظور از بین 20 پژوهش، 9 پژوهش که از لحاظ روششناختی موردقبول بودهاند انتخاب شد و فراتحلیل بر روی آن انجام گرفت. بیشترین حجم اندازه اثر 0/58 مربوط به پژوهش صدهزاری و همکاران و کمترین حجم آن در این تحقیق 0/26 مربوط به پژوهش شیبانی تذرجی و همکاران است. ابزار پژوهش عبارت بود از: چکلیست فراتحلیل. میزان اندازه اثر نیز 0/43 است (P<0/001).
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |