دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1386 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 420-410 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heravi Karimloo M, Anoosheh M, Foroughan M, Sheykhi M T, Hajizade E, Seyed Bagher Maddah M S, et al . Loneliness From the Perspectives of Elderly People: A Phenomenological Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2008; 2 (4) :410-420
هروی‌کریملو مجیده، انوشه منیره، فروغان مهشید، شیخی محمدتقی، حاجی‌زاده ابراهیم، سید باقر مداح منیرالسادات، و همکاران.. تبیین دیدگاه سالمندان پیرامون پدیده احساس تنهایی: یک پژوهش کیفی پدیدارشناسی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1386; 2 (4) :410-420

1- گروه پرستاری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

اهداف: هدف این مطالعه تبیین دیدگاه سالمندان نسبت به مفهوم پدیده احساس تنهایی بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی تاویلی انجام شد. به این منظور مصاحبه های بدون ساختار با 13 سالمند 68 تا 87 ساله ساکن در شهر تهران صورت گرفت که در طی آن سالمندان تجربیات خود را در خصوص این پدیده بیان نمودند. داده های به دست آمده از این مصاحبه ها با استفاده از روش پدیدارشناسی ون مانن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: 3 تم از یافته‌ها استخراج شد که می توانند دیدگاه سالمندان از پدیده احساس تنهایی را به تصویر کشند. این تم ها عبارتند از: حس درد و رنج، فقدان و محرومیت، و راه های جبران.

نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه توانست تصویری روشن از دیدگاه سالمندانی که همگی به نوعی پدیده احساس تنهایی را تجربه نموده بودند ارایه دهد. تجربیات سالمندان از این پدیده نشان داد که آن ها احساس تنهایی را یک حس دردناک و رنج آور می دانند که در نتیجه فقدان های موجود در زندگی بروز می نماید و آنان در ضمن ایجاد ارتباط با خدا با یادآوری خاطرات دوران های مختلف زندگی و ایجاد ارتباطات جدید در جهت رویارویی با این پدیده تلاش می کنند. این یافته‌ها مفاهیم مهمی را در عرصه ارایه مراقبت به سالمندان آشکار ساخته و می تواند توانایی ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی- درمانی و توانبخشی را برای بررسی، پیشگیری و مداخلات مراقبتی در خصوص این پدیده افزایش دهد.

دریافت: 1386/6/10 | پذیرش: 1386/8/10 | انتشار: 1386/10/11