دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1391 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 56-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholamali M, Nourshahi M, Hedayati M. The Effects of Gender on Plasma Myostatin at Rest and in Response to Acute Resistance Exercise in Elderly Men and Women. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2012; 7 (3) :45-56
غلامعلی میثم، نورشاهی مریم، هدایتی مهدی. نقش جنسیت بر میزان پروتئین مایواستاتین پلاسما در حا‌لت استراحت و درپا‌سخ به فعالیت حاد مقاومتی در مردان و زنان سالمند. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1391; 7 (3) :45-56

1- دانشگاه شهید بهشتی تهران
2- دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران.

اهداف: هدف از این مطالعه بررسی نقش جنسیت بر میزان پروتئین مایواستاتین پلاسما در حالت استراحت ودرپاسخ به فعالیت حاد مقاومتی در مردان وزنان سالمند بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه 12 مرد (سن 1/23±69 سال و شاخص توده بدنی kg/m2  23±0/3) و 12 زن (سن 2/14±68 سال و شاخص توده بدنی kg/m2 23±0/4) سالمند سالم، به صورت داوطلبا‌نه شرکت داشتند. 72 ساعت پس از تعیین حداکثر قدرت بیشینه (با استفاده از آزمون 1-RM)، آزمودنی ها دریک جلسه مقاومتی با شدت 75درصد 1-RM شرکت نمودند. در این پژوهش 3 نمونه خونی در قبل، بلافاصله و 4 ساعت بعد ازفعالیت مقاومتی از ورید بازویی آزمودنی ها گرفته شد. به منظور تعیین میزان مایواستاتین پلاسما از روش الایزا استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل آماری داده های تحقیق از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد. سطح معناداری P≤0/05 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که میزان مایواستاتین پلاسما در حالت استراحت در زنان به طور معناداری بالاتر از مردان است(t(22)= -10/90, P=0/001). همچنین میزان مایواستاتین پلاسما در بلافاصله و چهار ساعت بعد از فعالیت، در هردوگروه مردان وزنان، کاهش معناداری یافت (P≤0/05). در هردوگروه میزان مایواستاتین پلاسما در چهار ساعت بعد از فعالیت نسبت به بلافاصله بعد از فعالیت کاهش یافت، اما این کاهش معنادار نبود. بین گروه ها نیز از لحاظ پاسخ مایواستاتین پلاسما به فعالیت مقاومتی، تفاوت معناداری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که میزان پروتئین مایواستاتین پلاسما در حالت استراحت در زنان سالمند به طور معناداری بالاتر از مردان سالمند می‌باشد. اما میزان این پروتئین در هردوگروه در پاسخ به فعالیت مقاومتی (دربلافاصله و چهارساعت بعد از فعالیت) کاهش معناداری یافت. همچنین نشان داده شد که جنسیت بر پاسخ مایواستاتین پلاسما به فعالیت مقاومتی درمردان وزنان سالمند، عامل اثرگذاری نمی باشد. بنابریافته های این تحقیق به نظر می رسد که با اعمال یک محرک تمرینی مشابه، می‌توان موجب کاهش مشابه مایواستاتین و متعاقباً فرآیند سارکوپنیا در هردوگروه مردان و زنان سالمند شد.

دریافت: 1391/3/21 | پذیرش: 1391/5/30 | انتشار: 1391/7/10