اهداف: پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین ویژگیهای روانسنجی چکلیست شاخصهای مشاهدهای بررسی غفلت از سالمندان انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر پژوهشی روششناختی است که در چهار مرحله انجام شد. در مرحله اول، محققان با استفاده از روش کیفی مفهوم غفلت از سالمندان را تبیین کردند. در مرحله دوم، عبارتهای چکلیست، براساس مصاحبههای بدون ساختار با سالمندان و استقرا از گروه متخصصان تدوین شد. سپس در مرحله سوم و چهارم، ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه با بهرهگیری از روایی صوری، روایی محتوا، روایی سازه (روایی همگرا و گروههای شناختهشده)، همسانی درونی و همارزی بررسی شد. در مرحلۀ اخیر، ۱۱۰ سالمند تهرانی انتخاب شدند و در مطالعه شرکت کردند.
یافتهها: براساس نتایج حاصل از مرحلۀ اول و دوم مطالعه، چکلیست اولیه شامل ۲۶ گویه ارائه شد. پس از تعیین روایی صوری و محتوا بهصورت کمی و کیفی، گویههای چکلیست به ۱۱ گویه در دو بُعد غفلت در تأمین نیازهای بهداشتی و مراقبتی و غفلت در تأمین محیط بهداشتی کاهش یافت. ضریب همبستگی پیرسون بین نمرههای بهدستآمده از چکلیست مشاهدهای غفلت از سالمندان با مقیاس غفلت مراقبتی پرسشنامه بررسی سوءرفتار به سالمندان ۰/۸۶۲ بود. نتایج روش تحلیل مقایسهای گروههای شناختهشده در پارامترهای وضعیت بستری مجدد، نمایانگر تفاوت بین گروهها بود (۰/۰۰۱>P). محاسبۀ ضریب کودر ریچاردسون (KR۲۰) مؤید همسانی درونی چکلیست (۰/۸۲۴) بود. همارزی ازطریق پایایی بین مشاهدهکنندگان ۰/۸۵ بود.
نتیجهگیری: یافتهها حاکیاز آن است که چکلیست حاضر با عنوان «چکلیست شاخصهای مشاهدهای غفلت از سالمندان» ابزاری مناسب برای بررسی غفلت از سالمندان است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |