دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1394 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 131-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi A, Anosheh M, Ahmadi F, Foroughan M. Exploring the Nature of the Elderly People Life Style: A Grounded Theory. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2016; 10 (4) :112-131
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-741-fa.html
رحیمی ابوالفضل، انوشه منیره، احمدی فضل اله، فروغان مهشید. تبیین چگونگی سبک زندگی سالمندان: رویکرد نظریه زمینه‌ای. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1394; 10 (4) :112-131

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-741-fa.html


1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه ‌الله(عج)، تهران، ایران.
2- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران. ، anoosheh@modares.ac.ir
3- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
چکیده:   (12001 مشاهده)

اهداف: جامعه ما که به سالمندی گام نهاده، از نظر مراقبت بهداشتی با مسائل گوناگونی روبه‌رو است. شواهد موجود نشان می‌دهد که علت بسیاری از مرگ‌ومیرها نتیجه سبک زندگی ناسالم است و این مهم با افزایش سن و کهولت، نمود بیشتری پیدا می‌کند و باعث مشکلات بسیاری در دوره سالمندی می‌شود. به‌دلیل اهمیت پیشگیری از عوامل خطر و همچنین تداوم مراقبت از سالمند و با توجه به اینکه در زمینه سبک زندگی سالمندان در ایران به روش کیفی کمتر پرداخته شده است، پژوهش حاضر با هدف تبیین مفهوم، ساختار و چگونگی و فرایند اتخاذ سبک زندگی سالمندان انجام شد.
مواد و روش‌ها: برای دستیابی به هدف این مطالعه، مطالعه‌ای کیفی با رویکرد نظریه زمینه‌ای انجام شد. در این مطالعه تبیین مفهوم، ساختار و چگونگی سبک زندگی در متن و بستر زندگی خود سالمند با استفاده از نمونه‌گیری به‌صورت مبتنی‌بر هدف در آغاز و تا رسیدن به اشباع اطلاعات، به‌صورت نمونه‌گیری نظری ادامه یافت. ابزار اصلی جمع‌آوری داده مصاحبه نیمه‌ساختار بود. مشارکت‌کنندگان این مطالعه سالمندان (که همراه خانواده زندگی می‌کردند)، بودند. در مجموع با 23 مشارکت‌کننده مرد و زن، 29 مصاحبه عمیق انفرادی انجام و مصاحبه‌ها با روش استراوس و کوربین 1998 تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: از تجزیه و تحلیل داده‌ها هشت مقوله محوری به‌دست آمد: محدودیت‌های سالمندی، رفتارهای روزمره، ساختار خانوادگی-اجتماعی نامطلوب، خودمدیریتی، نقصان سلامتی، کارآمدی ناکافی، آمادگی ناکافی و تقیّد به معنویات. مقوله رفتارهای روزمره بیانگر پدیده، مقوله خودمدیریتی بیانگر راهبردهای اتخاذشده توسط افراد و مقوله نقصان سلامتی پیامد این راهبردها بود. سه مقوله تقیّد به معنویات، کارآمدی ناکافی و آمادگی ناکافی تاثیرگذار بر خودمدیریتی بود؛ یعنی راهبرد را تحت‌تأثیر قرار داده بودند.
نتیجه‌گیری: با توجه به پیامدهای حاصل از راهبردهای اتخاذ شده و براساس تعاریف سلامتی، می‌توان چنین استدلال نمود که سالمندان از سبک زندگی کامل برخوردار نیستند و سلامتی آنان دچار نقصان شده است. با عنایت به نتایج نظریه زمینه‌ای، اصلاح و تقویت رفتارهای سبک زندگی از ضروریات به‌شمار می‌آید.

واژه‌های کلیدی: سبک زندگی، سالمند، نظریه زمینه‌ای
متن کامل [PDF 11815 kb]   (6736 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1394/4/15 | پذیرش: 1394/7/22 | انتشار: 1394/10/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb