اهداف: با پیشرفت علم پزشکی، امید به زندگی افزایش یافته و جوامع را با افزایش جمعیت روبرو ساخته است. برنامه ریزی جهت هرگونه خدمات، نیازمند شناخت نیازهای واقعی سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نیازهای سلامتی سالمندان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بازنشستگی کشوری طراحی شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی می باشد. که در آن 150 سالمند مستمری بگیر (75 نفر در گروه تأمین اجتماعی و 75 نفر در گروه بازنشستگی کشوری) از لحاظ کیفیت زندگی با هم مقایسه شدند. ابزار گردآوری دادهها در این مطالعه چکلیست مربوط به نیازسنجی و پرسشنامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد بود. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله نرمافزار آماری SPSS و با آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تیتست تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد نمره کیفیت زندگی کل سالمندان تأمین اجتماعی بالاتر از بازنشستگی کشوری است (هرچند از نظر آماری معنی دار نیست) و تنها در بعد عملکرد ذهنی و روانی تفاوت معنیدار آماری مشاهده شد. نتایج نشان میدهد که مهمترین نیاز سالمندان مربوط به درآمد (51/7درصد) آنها میباشد. همچنین وضعیت سلامت سالمندان بیانگر آن است که مهمترین مشکلات سالمندان به ترتیب مربوط به مشکلات قلبی و عروقی، عضلانیاسکلتی (33/5درصد) و شنوایی و بینایی (19/3درصد) بود. توزیع وسایل کمکی نیز نشان داد که دندان مصنوعی (67/3درصد)، عینک (52درصد) و توالت فرنگی (21/3درصد) بیشترین وسایل مورد استفاده سالمندان است.
نتیجهگیری: در این مطالعه پایین بودن وضعیت اقتصادی سالمندان نشان میدهد که این قشر جامعه نیازمند حمایتهای بیشتر سازمانهای اجتماعی و رفاهی میباشد. درمجموع اکثر سالمندان مشکلات سلامتی بسیاری را مطرح کردند که توجه برنامهریزان سیستمهای بهداشتی و اجتماعی را در جهت کمک به سالمندان طلب میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |