اهداف: با توجه به افزایش روزافزون سالمندان، توجه به مسائل آنان از جمله امور مهم در سیاستگذاری اجتماعی کشورها محسوب میشود. بدون آگاهی از نیازهای اساسی و ابعاد سالمندی نمیتوان به برنامهریزی در راستای رفاه روانی و اجتماعی این قشر پرداخت. هدف این پژوهش، بررسی این نیازها و ابعاد با توجه به مقالات علمی منتشرشده در نشریات بین سالهای 1383 تا 1392 است.
مواد و روشها: برمبنای الگوی مفهومی کیفیت زندگی «هیوجز» (1990)، مطالعه ساختاریافته کیفیت زندگی سالمندان برای بررسی ابعاد و شاخصهای کیفیت زندگی در بین 62 مقاله مجلات علمی-پژوهشی منتشرشده و دردسترس در یک بازه 9 ساله انجام گرفت.
یافتهها: نتایج این پژوهش از برجستهبودن بُعد وضعیت سلامتی سالمند در مقالات حکایت دارد (100درصد). مفهوم کیفیت زندگی، مفهومی چندجانبه و چندبُعدی است که تنها جنبههای فیزیکی و جسمی را دربرنمیگیرد و اندازهگیری و پیبردن به آن، خود در گرو عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حتی محیطی است که کمترین عوامل مورد بررسی، رضایت فردی و عوامل محیط فیزیکی هریک با 11/3درصد است. بیشتر راهکارهای ارائهشده برای ارتقا و بهبود کیفیت زندگی سالمندان در ایران در سطح کارکردهای کلان و ساختاری 69/35درصد است که میتواند در سیاستگذاریها و برنامهریزیها مورد استفاده قرار گیرد و راهی در جهت بهبود و ارتقای کیفیت زندگی سالمندان پیشِروی برنامهریزان و سیاستگذاران قرار دهد.
نتیجهگیری: کیفیت زندگی سالمندان در ایران از جمله موارد ضروری است که در صورت توجه به همه ابعاد آن و استفاده از برنامههای مداخلهای، آموزشی و حمایتی میتواند بهبود و ارتقا یابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |