اهداف: امروزه با توجه به عوامل گوناگون جمعیت سالمند بسرعت رو به رشد میباشند و از طرفی کیفیت زندگی در سالمندان تحت تأثیر عوامل مختلف قرار دارد افزایش فشار خون نیز در سالمندان بسیار شایع می باشد. در این پژوهش به بررسی اثرات پر فشاری خون بر کیفیت زندگی سالمندان پرداخته شده است.
مواد و روشها: هدف از این تحقیق مقطعی، توصیفی و تحلیلی بررسی کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به فشار خون بالا در شهر تهران است. جامعه پژوهش، سالمندان عضو فرهنگسرای سالمند بود که 300 نفر نمونه، بصورت تصادفی از افراد 60 سال و بالاتر انتخاب شدند که 191 نفر سالم و بدون شکایت از بیماری، 23 نفر مبتلا به فشار خون بالا و سایر شرکتکنندگان از بیماریهای دیگر در رنج بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد WHOQOL-BREF با چهار حیطه جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی و باروش مصاحبه رودر رو، جمعآوری و جهت بررسی ابتدا به Excel وارد و سپس به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله، از Anova و ضریب همبستگی اسپیرمن در SPSS استفاده گردید.
یافتهها: بر اساس یافتهها، 223 نفر زن (%74/33) و 77 نفر مرد (%25/66) با دامنه سنی 85-60 و میانگین سنی 68/08 سال در مطالعه شرکت داشتند. نتایج پژوهش حاکی از این بود که بین حیطههای (domains) جسمانی، روانی و محیطی کیفیت زندگی و کیفیت زندگی بهطور کلی، در افراد سالم و فشار خون بالا، تفاوت معنیداری مشاهده گردید (P<0/000) درحالیکه در حیطه اجتماعی تفاوت معنیدار مشاهده نگردید. درحیطه جسمانی در مقایسه بین دو گروه، ارتباط بین تحصیلات و کیفیت زندگی بسیار قوی و معنی دار بوده است (r=0/256 و P<0/001). در مقایسه کیفیت زندگی با سن (P<0/03) و با وضعیت تأهل ( P<0/039) و با جنس (P<0/03) نیز تفاوت معنیداری مشاهده گردید.
نتیجهگیری: یافتههای فوق نشان داد که فشار خون بالا در سالمندان درحیطههای جسمانی، روانی و محیطی و همچنین بهطور کلی موجب کاهش و نزول کیفیت زندگی میگردد. بنا بر این ممکن است با اقدامات پیشگیرانه و یا درمان به هنگام این عارضه سطح کیفیت زندگی سالمندان را ارتقاء داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |