دوره 10، شماره 3 - ( پائیز 1394 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 173-166 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ayoubi Avaz K, Parvaneh S, Akbari Kamrani A A, Miller W, Reza Soltani P, Ghahari S. Comparison of Social Participation Level Between Older Adults With Assistive Mobility Devices and Those Without the Devices. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2015; 10 (3) :166-173
ایوبی آواز کریم، پروانه شهریار، اکبری‌کامرانی احمدعلی، میلر ویلیام، رضا سلطانی پوریا، قهاری ستاره. مقایسه سطح مشارکت اجتماعی سالمندان استفاده‌کننده از وسایل کمک‌تحرکی با سالمندان بدون وسیله کمک‌تحرکی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1394; 10 (3) :166-173

1- گروه کاردرمانی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- گروه کاردرمانی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، sh.parvaneh@gmail.com
3- گروه علوم بالینی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
4- گروه کاردرمانی، دانشگاه بریتیش کلمبیا، ونکور، کانادا.
5- گروه علوم بالینی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

اهداف: مشارکت اجتماعی از اجزای مهم سلامت در فرایند سالمندی و به‌عنوان بخشی از زندگی و یکی از اجزای کلیدی عملکرد به‌شمار می‌رود که باعث بهبود سلامت فیزیکی و روانی سالمندان می‌شود. این احتمال وجود دارد که استفاده از وسیله کمک تحرکی روی مشارکت اجتماعی سالمندان تأثیر گذارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه وضعیت مشارکت اجتماعی سالمندان دارای وسیله کمک تحرکی با سالمندان بدون وسیله کمک تحرکی در شهر تهران است.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش مقطعی، سالمندان بدون وسیله کمک‌تحرکی با سالمندانی که از وسیله کمک‌تحرکی استفاده می‌کنند، از نظر سطح مشارکت اجتماعی مقایسه شدند. 79 سالمند (39 زن و 40 مرد) 60 سال و بالاتر به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و پرسشنامه‌های عادات زندگی، ارزیابی مختصر شناختی و پرسش‌نامه اطلاعات فردی را تکمیل شدند. به‌منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات برای داده‌های پیوسته دارای توزیع طبیعی از آزمون‌های تی و آنوا و برای داده‌های گسسته یا با توزیع غیرطبیعی از آزمون‌های کروسکال‌والیس و من-ویتنی استفاده گردید.

یافته‌ها: براساس نتایج تحقیق، سالمندانی که از وسیله کمک‌تحرکی استفاده می‌کردند، مشارکت اجتماعی کمتری در مقایسه با سالمندان بدون وسیله کمک‌تحرکی داشتند (P<0/05). سالمندان گروه سنی 74-60 سال سطح مشارکت اجتماعی بالاتری نسبت به گروه سالمندان 89-75 سال داشتند (P<0/05). از نظر جنسیت و وضعیت تأهل بین سالمندان استفاده‌کننده از وسیله کمک‌تحرکی و بدون وسیله کمک‌تحرکی تفاوتی از نظر سطح مشارکت اجتماعی دیده نشد (P<0/05).

نتیجه‌گیری: نوع وسیله کمک‌تحرکی روی مشارکت اجتماعی سالمندان تأثیر می‌گذارد.  نتایج نشان می‌دهد  سالمندان با توانایی فیزیکی بالاتر، مشارکت بهتری دارند. سالمندان دارای وسیله کمک‌تحرکی برای مشارکت با محدودیت‌هایی در جامعه روبه‌رو هستند که لازم است گروه توانبخشی به بهبود مشارکت فرد در جامعه توجه بیشتری نمایند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کاردرمانی
دریافت: 1394/3/1 | پذیرش: 1394/5/8 | انتشار: 1394/7/9