دوره 10، شماره 3 - ( پائیز 1394 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 53-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiyani P, Farahpoor N. Evaluation of Performance of the Vestibular Proprioception and Vision Systems on Postural Control of Old Men. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2015; 10 (3) :44-53
کیانی پورداد، فرهپور نادر. بررسی عملکرد سیستم‌های دهلیزی حسی و عمقی و بینایی در کنترل پوسچر مردان سالمند. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1394; 10 (3) :44-53

1- گروه تربیت‌بدنی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران. ، pourdad_kiani@yahoo.com
2- گروه تربیت‌بدنی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران.

اهداف: بررسی عملکرد سیستم‌های حسی به‌عنوان منابع بازخوردی در کنترل تعادل بدن به‌هنگام مواجهه سالمندان با آشفتگی‌های ناگهانی، به دانشمندان در شناخت سازوکار کنترل پوسچر در این گروه سنی و تنظیم برنامه‌های توانبخشی برای آنها کمک می‌کند. هدف این مطالعه بررسی عملکرد سیستم‌های دهلیزی، حسی عمقی و بینایی در کنترل پوسچر مردان سالمند بود.

مواد و روش‌ها: نوسانات پوسچر 40 آزمودنی مرد، در دو گروه آ (50تا59سال) و ب (50 تا 69 سال)، در پنج وضعیت طبیعی (I)، آشفتگی دهلیزی (II)، آشفتگی حسی-عمقی (III)، آشفتگی بینایی (IV) و ارائه بازخورد بینایی ویژه از مرکز فشار پا (V) به‌وسیله دستگاه تعادل‌سنج دینامیکی اندازه‌گیری شد و اطلاعات به‌دست‌آمده به روش آماری MANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد بین عامل سن و نوسانات پوسچر تاثیرمتقابل وجود دارد (0/013=P)، درحالت (I) نوسانات کلی پوسچر گروه ب نسبت به گروه آ بطور معناداری بیشتر بود (0/01=P). ایجاد وضعیت (II) در هر دو گروه، باعث افزایش 1/3 برابر نوسانات کلی پوسچر نسبت به حالت (I) شد. در حالت (III) این افزایش در گروه آ 1/7 برابر و در گروه ب 1/8 برابر شد. در حالت (IV)، نوسانات کلی پوسچر نسبت به حالت (I) در گروه آ، 2/3 برابر و در گروه ب، 2/9 برابر شد. در حالت (V)، نوسانات کلی پوسچر نسبت به حالت (I) در هر دو گروه تغییر معناداری نکرد (0/074=P). همچنین در هر دو گروه، نوسانات پوسچر در جهت قدامی خلفی به‌طور معناداری بیشتر از جهت داخلی جانبی بود (0/031=P).

نتیجه‌گیری: با ورود افراد به دهه ششم عمر، به‌علت افول منابع بازخوردی و تضعیف سیستم‌های حسی، اختلالات چشم‌گیری در را‌ه‌اندازی دستورات اصلاحی در سازوکار کنترل پوسچر رخ می‌دهد. در نتیجه نوسانات پوسچر، به‌ویژه در جهت قدامی خلفی، به‌طور قابل توجهی افزایش می‌یابد؛ به‌گونه‌ای که کنترل پوسچر افراد در این سنین تضعیف می‌شود و احتمال زمین‌خوردن آنها قوت می‌گیرد. ضعف مشهودتر سالمندان در برابر اختلالات بصری، نشانگر تکیه ترجیحی آنها بر اطلاعات این سیستم به‌عنوان سیستم غالب درکنترل پوسچر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1394/3/6 | پذیرش: 1394/6/10 | انتشار: 1394/7/9