اهداف: شیوه زندگی سالم بهعنوان یکی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، منبع مهمی برای ارتقای سلامت سالمندان بهشمار میآید. تبیین و شناخت مفهوم شیوه زندگی سالم با توجه به وابستگی آن به ساختارها و عوامل اجتماعی، میتواند بر مناسبسازی مداخلات ارتقای سلامت در جوامع مختلف تأثیر قابل توجهی گذارد. هدف این مطالعه، تحلیل تجارب و ادراکات سالمندان از شیوه زندگی سالم بود.
مواد و روشها: این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوایی عرفی صورت گرفت. نمونه 16 نفره مبتنیبر هدف، از میان سالمندان مقیم جامعه شهر تهران که بالاتر از 60 سال عمر داشتند، انتخاب شدند. دادهها به روش مصاحبه عمیق جمعآوری و تحلیل شد. برای کسب اطمینانپذیری، از راهبردهای درگیری طولانیمدت مرتبط با موضوع مطالعه، حسابرسی مراحل تحلیل توسط پژوهشگر همکار، تأیید یافتهها توسط شرکتکنندگان و شرح مفصّل فرایند مطالعه استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشانگر دو طبقه اصلی رفتارهای ارتقادهنده سلامت سالمند متمرکز بر فرد و رفتارهای متمرکز بر جامعه بود که در قالب 12 مضمون عادات بهداشتی، ایفای نقشهای اجتماعی، داشتن ارتباط با دیگران، داشتن خواب راحت، کنترل استرس، پیشگیری از وخامت بیماری، انجام فعالیتهای روزانه، ورزش، رعایت رژیم غذایی سالم، بهرهمندی از اوقات فراغت، جستوجوی معنی در زندگی و انجام فعالیتهای ذهنی نشان داده شد.
نتیجهگیری: رفتارهای شیوه زندگی سالم در سالمندان ایرانی متأثر از فرهنگ اسلامی-ایرانی و به دو دسته عمده رفتارهای متمرکز بر فرد و رفتارهای متمرکز بر جامعه قابل تقسیم است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |