اهداف: با پیشرفت علم افراد مدت طولانیتری زندگی میکنند و بهناچار باید با تغییرات پیچیده جسمی، روانی و اجتماعی سازگار شود که همراه با فرایند پیری ایجاد میشود. عوامل متعددی از جمله تحرک و ورزش بر فرایند پیری تأثیر دارد؛ بهنحویکه ورزش منجر به ایجاد شادابی، نشاط و افزایش امیدبهزندگی میشود. این مطالعه با هدف بررسی میزان تأثیر آرامسازی پیشرونده عضلانی بر عملکرد اجتماعی و ابعاد مختلف کیفیت زندگی سالمندان شهرستان شهرکرد انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بود که در آن برای جمعآوری دادهها از روش نمونهگیری تصادفی منظم استفاده شد. در این پژوهش، شصت نفر سالمند از شهرستان شهرکرد انتخاب شدند و نمونهها بهصورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. روش آرامسازی به این ترتیب بود که بیمار در هر مرحله، گروهی از عضلات بدن خود را منقبض و پس از پنج ثانیه رها میکرد و در پایان، تمام عضلات را شُل و پنج بار نفس عمیق میکشید. هر جلسه حدود 45 دقیقه بهطول میانجامید. در گروه آزمون روش آرامسازی پیشرونده عضلانی بهمدت سه ماه و سه روز در هفته انجام شد. بهطورکلی مددجو پس از پوشیدن لباس راحتی بهپشت میخوابید و با هدایت مربی آموزشی و گوشدادن به نوار صوتی، گروههای مختلف عضلانی را با تنفسهای مؤثر و عمیق منقبض و آرام میکرد؛ بهطوریکه آرامشدن عضلانی را احساس و آن را بیان میکرد. ابزار گردآوری دادههای این مطالعه پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 بود.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد آرامسازی پیشرونده عضلانی، منجر به افزایش عملکرد اجتماعی و ابعاد مختلف کیفیت زندگی در گروه مداخله میشود. بین میانگین نمره ابعاد عملکرد جسمی، محدودیت فعالیت بهدنبال مشکل جسمی، انرژی و خستگی، عملکرد اجتماعی، درد بدنی، سلامت عمومی با کیفیت زندگی بین گروه مورد و شاهد تفاوت آماری معنیداری وجود دارد. همچنین میان عملکرد اجتماعی در دو گروه شاهد و مداخله قبل از مطالعه، تفاوت آماری معنیداری نبود؛ ولی بعد از مداخله عملکرد اجتماعی گروه مداخله تغییر یافته بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه توصیه میشود در زندگی روزانه برنامهای برای انجام تمرینات ورزشی و آرامسازی پیشرونده عضلانی متناسب با وضعیت جسمانی سالمندان طراحی شود تا مدتزمان ناتوانی، روزهای بستری و هزینههای درمانی کاهش و عملکرد اجتماعی، کیفیت زندگی و وضعیت روحی-روانی سالمندان ارتقا پیدا کند. همچنین استقلال سالمند در انجام کارهای روزانه بهبود یابد و درنهایت، به فرایند پیری موفق و سالم آنان کمک کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |