اهداف آلزایمر بیماری دژنراتیو مغزی و مزمن و پیشرونده است که بر حافظه و شناخت و توانایی افراد در انجام فعالیتهای روزانه تأثیر میگذارد و در بسیاری از موارد به مراقب همیشگی نیاز خواهد داشت. بیماران مبتلا به آلزایمر دچار کاهش ظرفیت حافظه فعال میشوند. مراقبت از فرد مبتلا به آلزایمر میتواند هزینههای جسمی و عاطفی و مالی فراوانی داشته باشد. یکی از مشکلاتی که در مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر وجود دارد، مسئله فشار مراقبتی است. فشار مراقبتی بر سلامت مراقبان تأثیرگذار خواهد بود؛ بهطوریکه بسیاری از آنان استرس زیادی را تجربه میکنند. روشهای مختلفی برای کاهش فشار ناشیاز مراقبت در مراقبان همچون تکنیکهای آرامسازی معرفی شده است. هدف این مطالعه تعیین تأثیر برنامه ذهنآگاهی بر فشار مراقبتی مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر مراجعهکننده به انجمن آلزایمر ایران بود.
مواد و روش ها این پژوهش از نوع مطالعات نیمهتجربی دوگروهی قبل و بعد بود که در آن 60 نفر از مراقبان اصلی سالمندان مبتلا به آلزایمر مراجعهکننده به انجمن آلزایمر ایران شرکت داشتند. این افراد به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند؛ بهصورتیکه در هرگروه 30 نفر قرار گرفتند. ابتدا برای انجام پژوهش از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی مجوزهای لازم گرفته شد. سپس برنامه ذهنآگاهی بهمدت شش جلسه هفتگی و هر جلسه بهمدت دو ساعت برای گروه مداخله اجرا شد. به گروه شاهد هیچ برنامه مداخلهای ارائه نشد. دادهها از طریق پرسشنامه جمعیتشناختی و ابزار فشار مراقبتی رابینسون قبل و یک هفته بعداز پایان مداخله جمعآوری شد و با استفاده از نسخه نوزدهم نرمافزار SPSS و با آزمونهای تی مستقل و تی زوجی در سطح معناداری (05/0) تحلیل شد. ملاحظات اخلاقی مطالعه حاضر عبارت بود از: محرمانهبودن اطلاعات افراد شرکتکننده، داوطلبانهبودن شرکت در مطالعه در تمام مراحل اجرای پژوهش و ارائه آموزش کامل برنامه ذهنآگاهی به گروه شاهد بهدنبال مؤثر شناختهشدن مطالعه پساز انجام مداخله.
یافته ها پس از انجام برنامه ذهنآگاهی، میانگین فشار مراقبتی در گروه مداخله از72/6±96/36 به 37/6±63/30 تقلیل یافت که نشاندهنده کاهش فشار مراقبتی در گروه مطالعهشده بود. این در حالی بود که در گروه کنترل این میزان قبل و پساز انجام مداخله از61/7±56/35 به68/6±80/35 اختلاف معناداری نداشت.
نتیجه گیری باتوجهبه آنکه امکان کنترل همه متغیرهای پژوهش وجود نداشت، نتایج نشان میدهد مسئله فشار مراقبتی مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر از مسائل بهداشتی مهم بهشمار میآید که به توجه ارائهکنندگان خدمات بهداشتی نیاز دارد. همچنین راهکارهای جلوگیری و تسکین فشار مراقبتی این افراد باید در اولویت مراقبتهای بهداشتی در جامعه مدنظر قرار گیرد. یافتههای پژوهش نشان داد برنامه ذهنآگاهی موجب کاهش فشار مراقبتی مراقبان آلزایمر در این مطالعه شده است؛ ازاینرو کاربرد این روش به مراقبان پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |