Khodabakhshi H, Tiyuri A, Yari E, Beheshti D, Sharifzadeh G. Prevalence of Non-Communicable Disease Risk Factors Among the Elderly of Birjand in 2014. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2019; 14 (1) :52-63
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1423-fa.html
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، تهران، ایران. ، amir.turi@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات بیماریهای قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
4- مرکز خدمات جامع سلامت شهری خواف، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خواف، ایران.
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (7645 مشاهده)
اهداف با توجه به اهمیت بیماریهای غیرواگیر به عنوان علل اصلی مرگ و ناتوانی در جهان و تبدیلشدن سالمندی به یکی از مهمترین چالشهای بهداشت عمومی، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع عواملخطر بیماریهای غیرواگیر در سالمندان شهر بیرجند در سال ۱۳۹۳ انجام شد.
مواد و روش ها این مطالعه مقطعی روی ۴۰۰ سالمند بیش از ۶۰ سال شهر بیرجند در سال ۱۳۹۳ با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای تصادفی انجام شد. جمعآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه طرح ملی نظام مراقبت بیماریهای غیرواگیر و سنجشهای جسمی شامل اندازهگیری قد، وزن، دور شکم، دور باسن و فشار خون، از سوی کارشناسان بهداشتی آموزشدیده، صورت گرفت. دادهها پس از جمعآوری با آزمونهای کای اسکوئر، تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه، تحلیل شد.
یافته ها از ۴۰۰ سالمند شرکتکننده در این مطالعه ۲۰۰ نفر مرد بودند و میانگین سنی افراد شرکتکننده ۴/۶±۷۰ سال بود. شیوع مصرف سیگار در سالمندان ۱۰/۷ درصد بود، ۴۹ درصد آنها اضافهوزن و چاقی و ۳۴/۵ درصد پرفشاری خون داشتند. شیوع چاقی شکمی و کمتحرکی به ترتیب ۶۳/۵ و ۵۵ درصد و مصرف ناکافی میوه، سبزیجات، ماهی و لبنیات به ترتیب ۷۳/۸، ۶۷/۸، ۹۵ و ۷۴/۵ درصد بود. شیوع مصرف سیگار در مردان و شیوع چاقی و اضافهوزن، کمتحرکی و چاقی شکمی در زنان به طور معنیداری بیشتر بود (۰/۰۱>P)، ولی بین شیوع پرفشاری خون با جنس رابطه معنیداری دیده نشد (۰/۱۴=P).
نتیجه گیری به طور کلی نتایج نشاندهنده شیوع درخور توجه و زیاد عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر در سالمندان مطالعهشده است. با توجه به اهمیت و روند رو به رشد جمعیت سالمندان، مسئولان و سیاستگذاران سلامت باید به برنامهریزی برای مداخلات مناسب، با هدف زندگی سالمتر، طولانیتر و باکیفیتتر در سالمندان، توجه کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/6/1 | پذیرش: 1397/10/19 | انتشار: 1398/1/12