1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
2- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران. ، mmomeni386@gmail.com
چکیده: (6489 مشاهده)
اهداف: سواد سلامت، میزان ظرفیت افراد در کسب، تفسیر و درک اطلاعات سلامت برای تصمیمگیری مناسب است. خودمراقبتی سالمندان در بیماریهای مختلف از راهکارهای حمایتی به شمار میآید که نیازمند سطح بالایی از سواد سلامت است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین سطح سواد سلامت سالمندان ایرانی بر اساس شواهد علمی موجود است.
مواد و روش ها: پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی و فارسی و همچنین موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر با استفاده از کلیدواژگان «سواد سلامت»، «سالمندی» و «ایران» به زبان انگلیسی و فارسی تا اکتبر ۲۰۱۸ جستجو شد. تعداد ۳۲۱ عنوان مقاله بازیابی شد که پس از غربالگری، متن کامل ۱۳ مقاله با موضوع سواد سلامت سالمندان بررسی شد و درنهایت، ۶ مقاله که از نظر کیفی مناسب بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، با استفاده از نرمافزار استاتا متاآنالیز شدند.
یافته ها: میانگین نمره سواد سلامت سالمندان ایران ۴۵.۸ و برآورد ۹۵ درصد، فاصله اطمینان آن بین ۳۶.۰۵ تا ۵۵.۵۵ است. بر اساس نتایج تکرار متاآنالیز در زیرگروهها (بر اساس دادههای تفکیکشده بر مبنای جنسیت) میانگین نمره سواد سلامت در جمعیت مردان نسبت به زنان بیشتر برآورد میشود (۵۷.۲۴ در مقابل ۴۴.۲۸).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که سالمندان ایرانی سواد سلامت نسبتاً پایینی دارند. با توجه به اهمیت سواد سلامت و تأثیر آن بر کیفیت زندگی این گروه از افراد جامعه، نیاز به برنامهریزی و مداخلات اثربخش در زمینه ارتقای سواد سلامت سالمندان احساس میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1397/9/22 | پذیرش: 1398/4/3 | انتشار: 1399/1/13