اهداف: علیرغم رشد روزافزون جمعیت سالمندان در ایران، تصویر روشنی از بیماریهای مزمن در این گروه جمعیتی وجود ندارد. بر این اساس، مطالعه حاضر سعی دارد وضعیت مهمترین بیماریهای مزمن و تکثر این بیماریها را در میان سالمندان بررسی کند. علاوه بر آن، توزیع انواع این بیماریها در میان گروههای مختلف اجتماعی-اقتصادی مد نظر بوده است.
مواد و روش ها: اطلاعات پژوهش مقطعی حاضر از طریق چکلیست بررسی وضعیت بیماریهای مزمن در میان سالمندان به دست آمد. انتخاب نمونه پژوهش از میان سالمندان بالای شصت سال شهر تهران در سال 1398 و از طریق روش نمونهگیری چند مرحلهای (شامل نمونهگیری خوشهای، سهمیهای و در دسترس) انجام شد. حجم نمونه پژوهش 1280 نفر در نظر گرفته شد که بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه برای مطالعات توصیفی محاسبه و به منظور توصیف و تحلیل دادهها از نرخ شیوع و آزمون کای دو استفاده شده است.
یافته ها: نتایج بهدستآمده نشان میدهد که پرفشاری خون، بیماریهای اسکلتی عضلانی و چربی بالای خون بیشترین میزان شیوع را به ترتیب با نرخ 40/2، 40/2 و 32/4 درصد در میان سالمندان شهر تهران داشته است. نرخ شیوع متکثر بیماریهای مزمن سالمندان نیز برابر با 79/8 بوده که این نرخ در میان مردان، سالمندان هرگز ازدواجنکرده، سالمندان دارای تحصیلات دانشگاهی و سالمندان شاغل کمتر از سایر گروهها بوده است. بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، چربی بالا، پرفشاری خون و بیماریهای چشم بیماریهایی بودهاند که احتمال ابتلا به آنها در میان طبقات اجتماعی-اقتصادی متفاوت بوده است.
نتیجه گیری: شیوع بیماریهای مزمن، بر اساس گروههای اجتماعی-اقتصادی بسیار متفاوت بود؛ بنابراین میتوان بخش مهمی از بیماریهای مزمن در میان سالمندان را در ارتباط با وضعیت اجتماعی-اقتصادی آنان دانست. میتوان الگوی شیوع برخی از بیماریهای مزمن را تحت تأثیر سبک زندگی افراد دانست. درنتیجه پژوهشها و سیاستگذاریها در این زمینه باید بر اساس توجه به نابرابریهای موجود در وضعیت اجتماعی-اقتصادی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1398/12/3 | پذیرش: 1399/2/31 | انتشار: 1400/10/11