Naseh L, Mohammadi-Shahboulaghi F, Khankeh H R, Norouzi Tabrizi K. Successful Aging: Concept Analysis with Walker and Avant's Approach. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (2) :158-175
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2623-fa.html
1- گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه آموزشی پرستاری، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، f.mohammadi@uswr.ac.ir
3- گروه آموزشی پرستاری، مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه آموزشی پرستاری، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (2319 مشاهده)
اهداف درپی ظهور پدیده سالمندی در جهان، «سالمندی موفق» بهعنوان مفهومی ناظر بر کیفیت این دوره، اخیراً توجه بسیاری از محققان و سیاستگذاران را به خود جلب کرده است. بااینحال به نظر میرسد تعریف واحد و واضحی از آن در ادبیات ارائه نشده است. هدف این مطالعه تحلیل مفهوم سالمندی موفق است.
مواد و روش ها این مطالعه با رویکرد 8 مرحلهای واکر و اوانت انجام شد. بدین منظور با جستوجو در پایگاههای اسکوپوس، پابمد، وبآوساینس، نورمگز، مگیران، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پروکوئست به کمک کلیدواژههای سالمندی، سالمندی موفق و مفاهیم مرتبط با آنها طی سالهای 2000 تا 2022 مقالات دارای معیارهای ورود انتخاب شدند. سپس برای استخراج کاربردها، ویژگیها، پیشایندها و پسایندهای مفهوم سالمندی موفق با استفاده از روش تحلیل محتوای گرانهایم و لاندمن (2004) تحلیل شدند.
یافته ها تحلیل محتوایی 83 مقاله منتخب، ویژگیهای اصلی مفهوم سالمندی موفق را در 7 طبقه آشکار کرد: 1. فرآیندی قابلهدایت، 2. چندبعدی و فراگیر، 3. مبتنی بر بافتار اجتماعی فرهنگی، 4. برخورداری از سلامت جسمی روانشناختی اجتماعی، 5. عدم وابستگی به دیگران، 6. شادکامی، 7. استمرار و مشارکت فعال در زندگی.
نتیجه گیری به کمک ویژگیها، پیشایندها و پسایندهای شناساییشده در این مطالعه تعریف جامعی از سالمندی موفق ارائه شد که میتواند به درک بهتر این مفهوم، شناخت ابعاد مختلف آن و درنهایت برنامهریزی برای تحقق آن کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1402/2/14 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1403/4/11