Rahmati-Yami M, Ravanbod R, Vakilian F, Ravari M. The Effects of Routine Breathing and Gradual Device-guided Slow Breathing Exercises on the Quality of Life, Physical Functional Performance, and Blood Pressure in Elderly Patients with Chronic Heart Failure. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2025; 19 (4)
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2733-fa.html
رحمتی یامی مهدی، روانبد رویا، وکیلیان فروه، راوری محمد. تأثیر تمرینات روتین تنفسی و تنفس آهسته تدریجی هدایتشده توسط دستگاه بر کیفیت زندگی و عملکرد فیزیکی و فشارخون بیماران سالمند مبتلا به نارسایی مزمن قلبی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (4)
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2733-fa.html
1- گروه فیزیوتراپی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- گروه فیزیوتراپی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، ravanbod@modares.ac.ir
3- متخصص قلب، فلوشیپ نارسایی قلب، دانشکده پزشکی، دانشیار گروه قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران.
چکیده: (1268 مشاهده)
اهداف: یکی از سیستمهایی که تحت تأثیر سالمندی قرار میگیرد، سیستم قلبی-تنفسی میباشد. تمرینات تنفسی ازجمله تمرینات تکمیلکننده درمان در افراد مبتلا به نارسایی مزمن قلبی است که کمتر موردتوجه قرارگرفته است. امروزه یکی از جدیدترین مدلهای تمرین تنفسی برای این بیماران، تمرین تنفسی آهسته هدایتشده توسط دستگاه میباشد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر تمرینات روتین تنفسی و تمرین تنفسی آهسته تدریجی هدایتشده توسط دستگاه بر کیفیت زندگی، عملکرد فیزیکی و فشارخون بیماران سالمند مبتلا به نارسایی مزمن قلبی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت کار آزمایی بالینی تصادفی شده یکسویه کور بود و در سال 1401-1400 در شهر مشهد انجام شد. در این پژوهش 36 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن قلبی بهطور تصادفی و به روش پاکت سربسته در سه گروه 12 نفری، شامل گروه کنترل 12 نفر با میانگین سنی 3/46±64/58، گروه تمرین روتین تنفسی با میانگین سنی 3/91±63/67 و گروه تمرین تنفسی آهسته تدریجی هدایتشده توسط دستگاه با میانگین سنی 2/57±62/58 بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه، انتخاب شدند. مداخله به مدت 4 هفته انجام و ارزیابیها قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. کیفیت زندگی با پرسشنامه مینهسوتا (MLWHF(، عملکرد فیزیکی با آزمون شش دقیقه راه رفتن (6MWT) و فشارخون با دستگاه هولتر فشارخون اندازهگیری شد. تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS23 انجام و از آزمونهای تی زوجی و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.
یافتهها: سه گروه ازلحاظ جمعیت شناختی قبل از انجام مداخله با یکدیگر تفاوت معنادار آماری نداشتند (0/05<p). همچنین تفاوت معناداری در متغیرهای هموداینامیک خون بعد از انجام مداخله به دست نیامد (0/05<p). میانگین نمره کیفیت زندگی، پس از انجام مداخله، در گروه تمرین روتین تنفسی (0/02=p) و گروه تمرین تنفسی آهسته تدریجی (0/007=p) ازلحاظ آماری کاهش معنادار داشت. همچنین میانگین نمره عملکرد فیزیکی، پس از انجام مداخله، در گروه تمرین روتین تنفسی (0/028=p) و گروه تمرین تنفسی آهسته تدریجی (0/033=p) ازلحاظ آماری افزایش معنادار داشت. تحلیل واریانس یکطرفه بین سه گروه نشان داد که کاهش میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه تمرین روتین تنفسی (0/026=p) و افزایش میانگین نمره عملکرد فیزیکی در گروه تمرین تنفسی آهسته تدریجی (0/042=p) نسبت به گروه کنترل، دارای تفاوت معنادار آماری است.
نتیجهگیری: انجام تمرینات تنفسی، تحمل فعالیتهای فیزیکی برای سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی را که اکثراً در زندگی روزمره با چالش روبرو هستند را آسان ترکرده و باعث بهبود در کیفیت زندگی و عملکرد فیزیکی این افراد میگردد. با توجه به کمهزینه بودن، سادگی و در دسترس بودن این تمرینات، پیشنهاد میشود این تمرینات محدود به فاز بستری در بیمارستان نشده و در فاز پس از ترخیص از بیمارستان نیز در برنامههای توانبخشی بیماران گنجانده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیوتراپی دریافت: 1402/8/14 | پذیرش: 1402/11/3 | انتشار: 1403/12/10