1- دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- گروه جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، rassadeghi@ut.ac.ir
3- گروه جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4- گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (240 مشاهده)
اهداف: در سال 1385، میزان باروری در ایران به زیر سطح جانشینی کاهش یافت و با اندکی افزایش در نیمه اول دهه 1390، به طور موقت به این سطح بازگشت اما در ادامه مجدداً روند کاهشی آن استمرار یافت. باروری سطح جانشینی به معنای آن است که هر زن به طور متوسط تنها حدود دو فرزند به دنیا میآورد که این معادل رشد جمعیت صفر است. این در حالی است که در همه این سالها، رشد جمعیت کشور همواره مثبت بوده است. رشد مثبت جمعیت در شرایطی که باروری در سطح جانشینی قرار دارد، پدیدهای است که آن را "ممنتوم جمعیت" مینامند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر ممنتوم جمعیت بر روند سالخوردگی جمعیت ایران و پیامدهای آن برای سیاستگذاریهای اجتماعی در حوزه سالمندی انجام شده است. چرا که ممنتوم جمعیت که ناشی از تغییرات گذشته در میزانهای باروری و مرگومیر است، بهویژه در گروههای سنی سالمندان، اثرات قابل توجهی در افزایش سرعت سالخوردگی جمعیت دارد.
مواد و روش ها: این مطالعه با استفاده از دادههای سرشماریها و برآوردهای باروری و مرگومیر از سال 1375 تا 1395 و پیشبینی جمعیت ایران برای 100 سال آینده به روش ترکیبی-نسلی با بهکارگیری نرمافزار R، ممنتوم جمعیت را محاسبه و روند تغییرات سالخوردگی جمعیت را از طریق تجزیه سنی آن بررسی نموده است.
یافتهها: نتایج نشان میدهد مقادیر مثبت ممنتوم جمعیت در حال کاهش است و بر اساس تجزیه سنی ممنتوم مشخص گردید بیشترین مقادیر ممنتوم به گروه سنی سالمندان اختصاص دارد. بر مبنای پیشبینیها، جمعیت سالمندان ایران بهویژه تحتتأثیر ممنتوم، چهار برابر افزایش خواهد یافت و شاخص سالمندی از حدود 25 در سال 1395 به 110 در سال 1440 خواهد رسید. با این حال، این روند افزایشی از 1440 به بعد ادامه نخواهد داشت و با صفر شدن و سپس منفی شدن رشد ممنتومی به دلیل سطوح پایین باروری، افزایش تعداد جمعیت سالمند متوقف خواهد شد.
نتیجه گیری: تحلیل اثرات ممنتوم جمعیت نشان میدهد که ممنتوم جمعیت نقش زیادی در افزایش سرعت سالخوردگی جمعیت ایران دارد. علیرغم سرعت بالای سالخوردگی جمعیت در ایران، چالشهای عمدهای در زمینه سیاستهای اجتماعی سالمندی داریم. این وضعیت ایجاب میکند که سیاستگذاران با توجه به روندهای جمعیتی، اصلاحات لازم را در سیاستهای بازنشستگی، سلامت و مراقبتهای سالمندی و همچنین ارتقای سطح باروری و حمایت از خانوادهها اتخاذ کنند تا تبعات منفی افزایش سریع جمعیت سالمند جلوگیری شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اجتماعي دریافت: 1403/7/13 | پذیرش: 1403/10/8