اهداف: چاقی و افزایش وزن مهمترین عوامل خطر قابل پیشگیری بیماریهای قلبی عروقی و دیابت به ویژه در افراد مسن میباشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی بیماریهای مزمن در سالمندان شهر ایلام انجام شده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی 121 نفر سالمند (%62/4 مرد) ساکن در شهر ایلام با میانگین سنی11/0±70/4 سال بصورت تصادفی و ازطریق نمونهگیری خوشهای وارد مطالعه گردیدند. اندازهگیری قد، وزن و فشار خون از همه واحدهای مورد پژوهش، توسط یک پرستارمجرب صورت گرفت.
یافتهها: میانگین شاخص توده بدنی 4/2±25/3 kg/m2 بود. بیش از نیمی از زنان %56/1 و %46/2 مردان، اضافه وزن یا چاقی داشتند. شیوع بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون و دیابت طبق تشخیص پزشک به ترتیب %53 و %36/8 و %17/4 بود. ارتباط معنیداری بین فشارخون، درد قفسه سینه و گروههای سنی با شیوع بیماری قلبی وجود داشت (0/001>P). فشار خون سیستولیک در افراد بالای 75 سال بهصورت معنیداری از فشار خون سالمندان 75-60 سال بالاتر بود (0/002>P)، در حالی که چنین ارتباطی در خصوص فشار خون دیاستولیک و شاخص توده بدنی مشاهده نگردید. بین سطح سواد و سابقه ابتلا به دیابت ارتباط معنیداری وجود داشت (0/000>P). همچنین سالمندانی که به طور مداوم و پیوسته تلویزیون نگاه میکردند بیش از سایرین به اضافه وزن و چاقی مبتلا بودند (0/05>P).
نتیجهگیری: شیوع بیماریهای مزمن در سالمندان مورد مطالعه با سن بالا، سواد و مدت زمان طولانی مشاهده تلویزیون مرتبط بود. شیوع چاقی و اضافه وزن در مطالعه حاضر در مقایسه با مطالعات صورت گرفته در سطح کشور همخوانی نزدیکی دارد. با این حال شیوع بیماریهای قلبی و فشار خون بالاتر از سایر مطالعات کشوری بهدست آمد. به منظور کاهش شیوع بیماریهای مزمن در سالمندان برنامههای غربالگری و آموزش بهداشت پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |