دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 53-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shariat A, Ghamarani A, Abedi A, Shariat A. Meta Analysis of Psychological Interventions’ Effectiveness on the Rate of Depression Among Elderly Iranians in 2000-2010. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2014; 9 (1) :46-53
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-509-fa.html
شریعت ارغوان، قمرانی امیر، عابدی احمد، شریعت اردلان. فراتحلیل اثربخشی مداخلات روان‌درمانی بر میزان افسردگی سالمندان ایران 89-1379. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1393; 9 (1) :46-53

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-509-fa.html


1- گروه کودکان با نیازهای خاص، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ، ashariat@rocketmail.com
2- عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان
3- عضو هیات علمی
4- دانشگاه یو پی ام مالزی
چکیده:   (7921 مشاهده)

اهداف: در سال‌های اخیر درمانگران در زمینه افسردگی سالمندان، به‌دنبال سنجش اعتبار و کارآیی مداخلات روان‌شناختی و مشاوره‌ای بوده‌اند. در این خصوص، فراتحلیل با یکپارچه‌کردن نتایج حاصل از تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر و اثربخشی مداخلات روان‌شناختی را مشخص می‌نماید.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر نیز بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، میزان اثربخشی مداخلات روان‌شناختی را بر افسردگی سالمندان، موردپژوهش قرار دهد. با توجه به ناهمخوانی‌هایی که در نتایج تحقیقات مربوط به اثربخشی مداخلات روان‌شناختی بر افسردگی سالمندان وجود دارد، به‌نظر می‌رسد که انجام یک فراتحلیل به روشن‌ساختن مقدار واقعی تأثیر مداخلات روان‌شناختی بر افسردگی سالمندان کمک خواهد کرد و نیز میزان اثربخشی مداخلات روان‌شناختی بر کاهش افسردگی سالمندان را نشان خواهد داد. به‌عبارتی روشن‌تر، با انجام فراتحلیل می‌توان دیدگاه کلی‌تری نسبت‌به تأثیر مداخلات روان‌شناختی در کشور به‌دست آورد. این روش به پژوهشگر امکان آزمایش فرضیه‌ای را می‌دهد که در مطالعات مختلف مطرح‌شده و موردآزمایش قرار گرفته است.

یافته‌ها: بدین‌منظور از بین 20 پژوهش، 9 پژوهش که از لحاظ روش‌شناختی موردقبول بوده‌اند انتخاب شد و فراتحلیل بر روی آن انجام گرفت. بیشترین حجم اندازه اثر 0/58 مربوط به پژوهش صدهزاری و همکاران و کمترین حجم آن در این تحقیق 0/26 مربوط به پژوهش شیبانی تذرجی و همکاران است. ابزار پژوهش عبارت بود از: چک‌لیست فراتحلیل. میزان اندازه اثر نیز 0/43 است (P<0/001).

نتیجه‌گیری: نتایج فراتحلیل نشان داد که میزان اندازۀ اثر مداخلات روان‌شناختی بر کاهش افسردگی سالمندان مطابق جدول تفسیر اندازه اثر کوهن، متوسط ارزیابی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: روان‌ درمانی، افسردگی، سالمند
متن کامل [PDF 4468 kb]   (4526 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1392/9/29 | پذیرش: 1392/12/6 | انتشار: 1393/1/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb