دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 69-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shoaee F, Azkhosh M, Alizad V. Health Status of Iranian Older People: A Demographical Analysis. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2013; 8 (2) :60-69
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-557-fa.html
شعاعی فاطمه، ازخوش منوچهر، عالی‌زاد ویدا. تبیین سلامت سالمندان: یک مدل جمعیت‌شناختی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1392; 8 (2) :60-69

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-557-fa.html


1- مرکز تحقیقات سالمندی ایران، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، vidaalizad@gmail.com
چکیده:   (12574 مشاهده)

اهداف: ارائه یک مدل رگرسیونی برای تبیین سلامت روانی و جسمی سالمندان بر اساس محل اقامت.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر بر پایه همبستگی در 250 نفر از جامعه سالمندان 60 سال و بالاتر زن و مرد مقیم منزل و خانه سالمندان شهر تهران انجام شد. با توجه به اینکه حداقل حجم نمونه برای مطالعات همبستگی 100 و بیشترین تعداد موردنیاز برای آزمون همخوانی مجذور کای 200 نفر توصیه شده با احتساب افت نمونه بر پایه طرح نمونه‌برداری چند مرحله ای بصورت تصادفی انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه دموگرافیک و SF-36 توسط پرسشگران آموزش دیده انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه‌وتحلیل آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین گروه سالمندانی که دارای درآمد ناکافی هستند در هر سه نمره سلامت جسمی، روانی و کلی به گونه معناداری کمتر از گروه سالمندان با درآمد کافی است. سالمندانی که در خانه سالمندان اقامت دارند نسبت به سالمندانی که در خانه شخصی، با خانواده و به گونه کلی به غیر از خانه سالمندان زندگی می‌کنند از سلامت جسمی و سلامت کلی کمتری برخوردارند. اما میانگین سلامت روانی در هر دو گروه با یکدیگر برابر است. سالمندان متأهل نسبت به سالمندانی که مجرد، بیوه یا مطلقه هستند در هر سه مؤلفه سلامت کلی، جسمی و روانی وضعیت مناسب‌تری دارند. با افزایش میزان تحصیلات وضعیت سلامت جسمی و روانی مناسب‌تر و بیشتر است. سالمندانی که به نحوی از فرد یا افراد دیگری مراقبت می‌کنند نسبت به آن‌هایی که در این شرایط قرار ندارند از لحاظ سلامت جسمی در وضعیت مناسب‌تری قرار دارند و میانگین آن‌ها در این دو مؤلفه بزرگ‌تر از گروهی است که مراقبت از کسی را بر عهده ندارند. این مطلب در مورد سالمندانی که تحت مراقبت قرار دارند معکوس است. بدین‌ترتیب که سالمندانی که تحت مراقبت فرد یا افرادی قرار دارند از لحاظ سلامت جسمی و نمره کل سلامتی از افرادی که تحت مراقبت قرار ندارند به گونه معناداری کمتر است.

نتیجه‌گیری: متغیرهای دموگرافیک هم ارز دیگر متغیرهای جسمی و روانی می‌توانند وضعیت سلامت سالمندان را پیش‌بینی کنند. برای دستیابی به سالمندی موفق در آینده سیاست‌گذاران می‌توانند روی متغیرهای پیش‌بینی‌کننده سلامت سالمندان متمرکز شوند.

متن کامل [PDF 477 kb]   (4463 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/12/22 | پذیرش: 1392/3/4 | انتشار: 1392/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb