دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 321-310 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Masoudnia E. Perceptions and Beliefs on Aging and Their Impact on Elderly General Health: An Appraisal of Self-Regulation Model. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2016; 11 (2) :310-321
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1003-fa.html
مسعودنیا ابراهیم. ادراک و باورها نسبت به سالخوردگی و تأثیر آن بر سلامت عمومی سالمندان: ارزیابی الگوی خودگردانی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1395; 11 (2) :310-321

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1003-fa.html


گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران. ، masoudnia@guilan.ac.ir
چکیده:   (7418 مشاهده)

اهداف: باورها و ادراک‌ نسبت به سالخوردگی، تأثیر بسزایی بر بهزیستی و سلامت جمعیت بزرگسال دارد. یکی از مدل‌های نظری سودمند برای توضیح نقش ادراکات و باورها نسبت به سالخوردگی در تعیین برآیندهای سلامتی سالمندان، مدل خودگردانی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه میان ادراک و باورها درباره سالمندی و سلامت عمومی سالمندان در قالب مدل خودگردانی انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه در قالب یک طرح توصیفی و با روش پیمایشی انجام شد. داده‌های مطالعه از 300 نفر از سالمندان شهر رشت (144 مرد و 156 زن) جمع‌آوری شد. نمونه‌ها با روش نمونه‌گیری دردسترس و از دو مکان آسایشگاه‌های سالمندان و خانواده‌ها انتخاب شده بودند. ابزار اندازه‌گیری عبارت بود از: پرسش‌نامه ادراک سالخوردگی (APQ) و پرسش‌نامه 28 سؤالی سلامت عمومی گلدبرگ.

یافته‌ها: در این مطالعه 300 سالمند موردبررسی قرار گرفتند. همبستگی مثبت معناداری میان اکثر مؤلفه‌های ادراک سالخوردگی، یعنی خط زمانی مزمن و دوره‌ای، برآیندهای مثبت و منفی سالمندی، تظاهرات هیجانی و کنترل مثبت و منفی سالمندی با مؤلفه‌های سلامت عمومی سالمندان وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله‌مراتبی نشان داد که مؤلفه‌های ادراک سالمندی یعنی کنترل مثبت، کنترل منفی، برآیندهای منفی و خط زمانی دوره‌ای 31/2درصد از واریانس سلامت عمومی سالمندان را تبیین کرده است.

نتیجه‌گیری: ادراک و باورها نسبت به سالخوردگی از تعیین‌کننده‌ها و پیش‌بین‌های اساسی سلامت عمومی در میان سالمندان است. مدل خودگردانی، چهارچوبی مناسب برای توضیح نقش باورها، ادراک‌ و فهم تجربیات سالخوردگی در زمینه سلامت جسمانی و روانی سالمندان است. توجه به نقش بالقوه ادراک سالمندی و نیز انجام مداخله‌های شناختی و رفتاری برای تعدیل نگرش‌ها دربرابر سالمندی با هدف ارتقای سلامت فیزیکی و روانی سالمندان ضروری به‌نظر می‌رسد.

متن کامل [PDF 6071 kb]   (3912 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1395/1/23 | پذیرش: 1395/3/16 | انتشار: 1395/4/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb