دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 177-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

varaee P, Momeni K, Moradi A. Structural Equation Modeling: A Study on the Effect of Religious Orientation on the Psychological Wellbeing Concerning the Mediating Role of Death Anxiety and Self-compassion in the Male Elderly Living in Kermanshah City in 2017. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2019; 14 (2) :162-177
ورعی پیام، مؤمنی خدامراد، مرادی آسیه. مدل سازی معادلات ساختاری بررسی تاثیر جهت‌گیری دینی بر بهزیستی روان‌شناختی با توجه به نقش میانجی اضطراب مرگ و خودشفقت‌ورزی در سالمندان مرد شهر کرمانشاه در سال 1396. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1398; 14 (2) :162-177

1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
اهداف: بهزیستی روان‌شناختی می‌تواند بر جنبه‌های مختلف زندگی سالمندان تأثیر بگذارد. غالب پژوهش‌ها تأیید می‌کنند دین‌داری با بهزیستی روان‌شناختی فرد مرتبط است. اما علل این همایندی‌ها به‌وضوح روشن نیست. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش واسطه‌ای اضطراب مرگ و خودشفقت‌ورزی در رابطه بین دین‌داری و بهزیستی روان‌شناختی است.
مواد و روش ها: به منظور بررسی هدف پژوهش نمونه‌ای 300نفری از سالمندان مرکز نگهداری شهر کرمانشاه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسش‌نامه‌های معاینه مختصر وضعیت‌شناختی، جهت‌گیری دینی، خودشفقت‌ورزی، اضطراب مرگ و بهزیستی روان‌شناختی به عنوان ابزار پژوهش استفاده شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از نسخه 23 نرم‌افزار SPSS برای محاسبه شاخص‌های توصیفی و همبستگی و از نسخه 23 نرم‌افزار AMOS برای مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده مدل علّی رابطه بین جهت‌گیری دینی، خودشفقت‌ورزی، اضطراب مرگ و بهزیستی روان‌شناختی بر اساس شاخص‌های مختلف برازش تأیید می‌شود. بنابراین دین‌داری با بهزیستی روان‌شناختی رابطه مستقیم دارد و خودشفقت‌ورزی و اضطراب مرگ می‌توانند این رابطه را میانجی‌گری کنند.
نتیجه گیری: دین‌داری می‌تواند با کاهش اضطراب مرگ و افزایش خودشفقت‌ورزی تأثیر بسیار زیادی بر بهزیستی روان‌شناختی سالمندان اعمال کند. بنابراین در تبیین رابطه دین‌داری و بهزیستی روان‌شناختی توجه به نقش مهم افزایش خودشفقت‌ورزی و کاهش اضطراب مرگ از جمله روش‌های مطلوب برای پیشگیری و کاهش آسیب‌پذیری نسبت به مشکلات سلامت روان در سالمندان است.
متن کامل [PDF 7654 kb]   (12182 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3094 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/2/7 | پذیرش: 1397/4/18 | انتشار: 1398/5/9