دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 375-362 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalantar M, Tirgar A, Pourhadi S. Identifying Structural Suitability Components of Aged-friendly Mosques in Iran: A Qualitative Study. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2021; 16 (3) :362-375
کلانتر ماندانا، تیرگر آرام، پورهادی سمانه. تبیین مؤلفه‌های تناسب ساختاری مساجد دوستدار سالمند: یک مطالعه کیفی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1400; 16 (3) :362-375

1- مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران. ، samaneh.pourhadi@gmail.com
اهداف یکی از راه‌های بهبود مشارکت‌های اجتماعی سالمندان، متناسب‌سازی، تأمین ایمنی و استقلال سالمندان در مکان‌های مورد استفاده آنان است. با توجه به رشد سریع جمعیت سالمندان در ایران و همچنین نقش مهم مساجد به عنوان یکی از اصلی‌ترین پایگاه‌های مذهبی معنوی سالمندان‌، انجام مطالعاتی جهت تعیین مؤلفه‌های ساختاری مساجد از منظر سالمندشناسی و ارگونومی با محدودیت مواجه است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر، تبیین مؤلفه‌های تناسب ساختاری مساجد دوستدار سالمند بود.
مواد و روش ها پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با کاربرد روش تحلیل محتوا در سال 1399 انجام شده است. جامعه مورد پژوهش را سالمندان مراجعه‌کننده به مساجد شهر بابل تشکیل دادند که توانایی برقراری ارتباط مؤثر و تمایل به مشارکت در تحقیق را دارا بودند. انتخاب مساجد به عنوان محیط پژوهش بر اساس توزیع جغرافیایی (در چهار منطقه شمال، جنوب، شرق و غرب شهر بابل) انجام شد. روش جمع‌آوری داده‌ها به صورت مصاحبه عمیق و نیمه‌ساختارمند تا رسیدن به سطح اشباع داده‌ها، ادامـه یافـت. هر مصاحبه بعد از اجرا بلافاصله پیاده و سپس بر اساس روش مرحله‌ای کاول Kvale’s step by step method تحلیل شد.
یافته ها در این مطالعه مصاحبه با هجده سالمند 61 تا 72 سال (با میانگین و انحراف معیار 2/99 ±‌66/33سال) انجام شد که سیزده نفر از آنان (72/22 درصد) مؤنث بودند. داده‌های این پژوهش در پنج طبقه اصلی و هجده زیر طبقه قرار گرفتند که مؤلفه‌های تناسب ساختاری مساجد سالمند دوست را به تصویر می‌کـشند. طبقات اصلی استخراج‌شده شـامل محیط خارجی، محیط داخلی، تجهیزات، برخورداری از امکانات اولیه رفاهی و تسهیلات داخلی بود.
نتیجه گیری نتیجه‌ این پژوهش، بیانگر ادراکات سالمندان از موانع و مشکلات ساختاری موجود در استفاده آن‌ها از محیط مسجد بود. مؤلفه‌های تعیین‌شده در این تحقیق می‌تواند در شناسایی، اولویت‌بندی نیازها و انتخاب نوع مداخلات در متناسب‌سازی محیط مساجد با ویژگی‌های سالمندان کمک کند.
متن کامل [PDF 7272 kb]   (1093 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1173 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معارف
دریافت: 1399/10/4 | پذیرش: 1399/12/19 | انتشار: 1400/7/19