1- استادیار، ﮔﺮوه آموزش پزشکی، دانشکده علوم پزشکی ساوه، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، ساوه، ایران.
2- استادیار، ﮔﺮوه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی ساوه، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، ساوه، ایران. ، baghcheghinayereh@gmail.com
چکیده: (535 مشاهده)
اهداف: بسیاری از بیماران سالمند با این فرض که گیاهان دارویی بدون خطر و عوارض هستند آنها را خودسرانه مصرف میکنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سابقه مصرف گیاهان دارویی با میزان تبعیت دارویی در سالمندان مبتلا به بیماری مزمن انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی و مقطعی 358 سالمند 60 سال و بالاتر مبتلا به بیماریهای مزمن در سال 99-1398 با روش نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند. برای جمعآوریها دادهها از پرسشنامه سهقسمتی اطلاعات جمعیت شناختی، سابقه مصرف گیاهان دارویی و ابزار تبعیت دارویی استفاده شد. اطلاعات با نرمافزار آماری اس پی اس اس و با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه، تی مستقل و کای دو و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن شرکتکنندگان8/13± 69/44 سال بود. 52/23% از آنها مؤنث بودند. اکثریت شرکتکنندگان متأهل (87/68 درصد)، با سطح تحصیلات زیر دیپلم (71/64 درصد) بودند. میانگین کلی تبعیت دارویی در شرکتکنندگان 5/48 (در محدوده تبعیت ضعیف) بود. میزان سابقه مصرف داروی گیاهی با اطلاع پزشک 41/34 درصد (148 نفر) و بدون اطلاع پزشک 27/3 درصد (98 نفر) در یک سال گذشته بود. میانگین تبعیت دارویی در سالمندانی که از گیاهان دارویی استفاده میکردند (هر دو گروه با اطلاع پزشک و بدون اطلاع پزشک) در مقایسه با گروهی که سابقه مصرف داروی گیاهی نداشتند، پایینتر بود (0/001P=). همچنین بین تعداد و دفعات مصرف گیاهان دارویی و مدت زمان ابتلا به بیماری مزمن با میزان تبعیت دارویی ارتباط آماری معنیداری وجود داشت (0/05> P).
نتیجهگیری: با توجه به مصرف زیاد گیاهان دارویی در سالمندان مبتلا به بیماری مزمن و ارتباط آن با تبعیت دارویی پایین، ضروری است به سالمندان در مورد نحوه صحیح مصرف گیاهان دارویی، عوارض جانبی آنها، تداخلات دارویی- گیاهی، لزوم اطلاع دادن آن به پزشک و لزوم تبعیت دارویی آموزش داده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/4/2 | پذیرش: 1400/6/28